eur:
388.37
usd:
360.29
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

A Kékfrankos-rajongók jól járnak - ez az ő évük!

A Furmint 2017-es éve után, 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította az Agárminisztérium. A Nemzeti Borkiválóság Program vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy kiadványokkal, tudományos konferenciákkal és genetikai kutatásokkal szeretnének minél többet megtudni erről a szőlőfajtáról.

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kék-szőlő fajtája, nagyon szép a bora, és házasításban is megállja a helyét, hiszen a szekszárdi és az egri bikavérek meghatározó komponense - mondta az InfoRádióban Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője.

A Nemzeti Borkiválóság Program vezetője szerint ez a szőlőfajta kifejezetten sokszínűnek mondható, mert nem csupán szép, komolyabb hordós tételek kerülnek ki belőle, hanem egy igazán könnyed, nyárias bor is készíthető belőle.

Ez azért is jó, mert minden fogyasztó meg tudja találni a hozzá ízlésben legközelebb álló kékfrankost.

Kékfrankosország

Magyarországon 7200 hektáron termelnek kékfrankost. Míg nekünk csak városaink, az osztrákoknak egész országuk van ebből a szőlőfajtából. Közép-Burgenlandot ugyanis Kékfrankosországként aposztrofálják, le is védették ezt a nevet.

"Nekünk arra kell törekedni a kékfrankossal, hogy megmutassuk: nálunk is nagyon komolyan foglalkozunk vele"

- mondta Kiss Eliza.

Kékfrankos Borkiválóság Könyve

A vezető elmondta, hogy a kiadvány már megjelent és 77 kékfrankost tartalmaz. A kötet mellett fehér- és vörösbor-kiválóságok könyve is megjelenik.

"Ez a 77 kékfrankos hűen tükrözi, hogy milyen potenciál van Magyarországon ebben a fajtában, és hogy milyen sokan foglalkoznak vele a legtöbb borvidéken"

- vélekedett Kiss Eliza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×