INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

gazdaság

gdp

növekedés

Várakozásokon felül teljesített a magyar GDP-növekedés

Várakozásokon felül teljesített a magyar GDP-növekedés

A várakozásokat meghaladó mértékben, mintegy 4,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék az év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest – mondta az InfoRádiónak Jobbágy Sándor, a CIB Bank szenior elemzője.

„A várakozásoknál erősebb növekedési ütemet mutatott a GDP az első negyedév folyamán” – tájékoztatott Jobbágy Sándor. A tavalyi év utolsó negyedévéhez hasonlóan 4,4 százalékos bővülést produkált a mutató, a szezonálisan igazított növekedés pedig 4,7 százalékos volt – tette hozzá. Az első negyedév adatai megerősítik azt a várakozást, miszerint idén is eléri a gazdaság a tavalyi 4 százalékos bővülést – mondta az elemző.

A fő húzóerő a piaci szolgáltatások voltak, valamint a belső fogyasztás és kereslet, továbbá a beruházások is jelentős növekedési tényezők. „Azt még nehezebb előre látni, hogy az EU-s finanszírozással támogatott beruházások pontosan mekkora hatást gyakorolnak a növekedésre” – fogalmazott a szakértő.

A régió gazdaságai hasonló mutatókat értek el.

„A román növekedési ütem 4 százalékos volt, a cseh GDP 4,5 százalékkal bővült” – emelte ki Jobbágy Sándor. „Érdekes módon ezek az adatok és a német növekedési adat is picit elmaradt a várakozásoktól” – tette hozzá.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Várakozásokon felül teljesített a magyar GDP-növekedés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018