INFORÁDIÓ 
2019. október 14. hétfő
Helén

bankszámla

átutalás

mnb

Meglepő változás a magyar bankszámlákon

Meglepő változás a magyar bankszámlákon

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A lakossági és a vállalati ügyfelek által használt 10,5 millió bankszámlat érezhetően többet használják – kiváltképp az átutalások összegének bővülése jelentős. Új világot hozhat az azonnali fizetés jövő júniusi bevezetése: a jegybank várakozásai szerint nagymértékben megugranak majd a bankközi átutalások.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 10,536 millió bankszámlát vezettek a lakossági és a vállalati ügyfeleknek, egy év alatt az élő számlák száma 19 ezerrel növekedett. Tavaly a vállalkozók húztak jobban: mi­után a számlák tizede gazdálkodói számla, az ezekben mért 8,6 ezres számlaszámbővülés 0,9 százalékot tesz ki - írja a Világgazdaság.

Tavaly 3,9 százalékkal nőtt az átutalások száma a bankközi forgalomban, 180,26 millióra – az elmúlt év utolsó három hónapjában abszolút rekordot döntő, 46,5 millió átutalás futott keresztül a bankközi rendszeren. Az érintett tranzakciókban összesen 227 813 milliárd forint mozgott a számlák között, ez 12,5 százalékos emelkedés. A 2015-ben még 984 ezer forintos átlagos utalási összeg tavaly már 1,264 millióra emelkedett.

A jövő év újabb áttörést hozhat, hiszen az azonnali átutalási rendszerrel az eddig a bankkártyás forgalomnál jelentkező tranzakciók jó része is ezekbe a sorokba terelődhet, ez a tranzakciók számának jelentős emelkedését és az átlagos tranzakciós értékek szemmel látható csökkenését eredményezheti, hiszen az azonnali átutalásnál 10 millió forint lesz a teljesíthető átutalások felső határa.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018