INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

európai bizottság

uniós támogatás

gazdaság

Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Kevesebb pénz juthat Magyarországnak

Infostart / InfoRádió

Minden bizonnyal csökkenhetnek majd az uniós keretköltségvetésből Magyarországnak jutó pénzek a következő hétéves ciklusban - fejtették ki elemzők az InfoRádiónak.

Minden bizonnyal jogállami kritériumokhoz köti majd a kohéziós pénzek folyósítását 2020 után az Európai Bizottság - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának a Bruxinfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán.

Szerinte úgy akarja az Európai Bizottság átsúlyozni a kohéziós támogatások célzottjait, hogy beemelnek új kritériumokat is, és ezek többsége inkább a déli országoknak lesz kedvező. "Ezek ugyanis inkább szociális szempontokat - ifjúsági munkanélküliség, akár migráció -, és más szempontokat fognak figyeleme venni. Láthatóan nem a közép- és kelet-európaiak kottáiból dolgozik az Európai Bizottság. Általában nemcsak a gazdasági kohézióról, hanem szociális és minden egyéb területi kohézióról is szó van. Úgy látom, hogy rágógumi-paragrafusokról van szó, amelyeket az Európai Bizottság most rágógumi-módon fog értelmezni és nem feltétlenül nekünk kedvezően."

Gyévai Zoltán hozzátette: elég nagy a politikai nyomás annak érdekében, hogy például a jogállami alapelvek tiszteletben tartásától tegyenek függővé kifizetéseket, és nem csak a kohéziós politikáról van szó.

Két, számunkra fontos EU-s keret csökkenne

A Portfolió becslése is csökkenésről szól - jelezte a gazdasági portál elemzője, Weinhardt Attila a 2021-től kezdődő következő uniós költségvetési ciklus pénzügyi forrásaival kapcsolatban.

"Jelenleg a nagyjából 1000 milliárd eurós hétéves uniós költségvetésben a kohéziós alap forrása nagyjából 350 milliárd euró, az agrárkasszáé 420-430 milliárd euró - ezeknél az összegeknél kell elvégezni a 6, illetve 10 százalékos számítást elvégezni, hogy érzékeljük a potenciális forrácsökkenés mértékét az összes tagállamra vonatkozóan."

Az okok között részben a brexitet említette, amely épp 2021-től üt lyukat az uniós költségvetésben. Nagy-Britannia jelenleg az egyik legnagyobb nettó befizető, a kilépésük miatti forráskiesés évi 12-13 milliárd euró, amit hét évre felszorozva 120-140 milliárd euró közötti költségvetési hiányt jelent.

A másik ok az, hogy az EU egyre újabb feladatokat igyekszik vállalni, és ehhez egyre több forrás kell. Ilyen új feladat a migráció kezelése, a külső határvédelem, a klímavédelemmel és az energiahatékonysággal kapcsolatos vállalások, valamint a közös hadügyi vállalások támogatása.

Jelenleg ez a kohéziós alap és az agrárkassza a két legnagyobb súlyú területe az uniós költségvetésnek, ezért ebből igyekszik lefaragni az Európai Bizottság.

Az uniós döntéshozó testület jövő szerdán hozza nyilvánosságra a következő hétéves keretköltségvetésről szól javaslatát.

Nyitókép: Faluldi Imre

Kapcsolódó hang

Uniós keretköltségvetés 2021-2027
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018