INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
tequilamexikóagávéalkohol
Eltűnhet az alkoholos italok piacának törpéje?

Eltűnhet az alkoholos italok piacának törpéje?

Infostart / MTI

Hatszorosára drágult a kék agávé felvásárlási ára az elmúlt két évben, amit a kisebb tequilafőzdék már nem engedhetnek meg maguknak.

Komoly hiány alakult ki kék agávéból Mexikóban: a most szüretelésre érett, 2011-ben elültetett 17,7 millió tőke jóval kevesebb, mint a tequilapiac számára szükséges 42 millió cserje. A mexikói Tequila Szabályozási Tanács valamint a Nemzeti Tequilaipari Kamara (CNIT) szerint 140 cég foglalkozik az agávéból készült alkohol előállításával, sok közülük nem jut alapanyaghoz - írta a New York Post alapján a Napi.hu.

Ennek legfőbb oka, hogy míg 2016-ban 3,85 peso volt egy kilogramm agávé felvásárlási ára, addigra ez idén 22 pesóra (370 forintra) emelkedett. A hatszoros drágulás a kisebb gyártókat öli meg, amelyek gyengébb minőségű, épp ezért olcsóbb főzeteket készítik. Nemcsak az ellátás okoz nekik nehézséget, hanem hogy árban nehéz versenyezni az olyan italokkal, mint a whiskey vagy a vodka, amelyek előállítása sokkal kevésbé körülményes. Az agávéültetvények ugyanis óriási befektetést igényelnek.

A tequila ráadásul az alkoholos italok piacának törpéje a statisztikák szerint: évente csak 249-261 millió litert készítenek belőle (a rekorder év 2008. volt, akkor közel 312 millió litert gyártottak). Összehasonlításképpen csak Magyarországon 280 millió liter bort állítottak elő az elmúlt évben.

A tequilaipar robbanásában fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt évtizedben 198 százalékkal nőtt az ital prémium változatának exportja az Egyesült Államokba. A gyenge, olcsó termékekből viszont csak 11 százalékkal többet visznek a szomszédos országba, mint 10 éve.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH