INFORÁDIÓ 

2018. május 20. vasárnap
Bernát, Felícia

Nem ad ki teljes árbevétel-előrejelzést a Richter

Infostart / MTI
Az eddigi évektől eltérően nem ad ki előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra a Richter Gedeon Nyrt., mivel az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el a nyugat-európai árbevételben meghatározó tételt jelentő méhmióma elleni készítmény, az Esmya vizsgálatának részeként - mondta Orbán Gábor vezérigazgató.

Az árbevétel a magyar piacon 2 százalékkal emelkedhet az idén, a lengyel-román és EU 10 országokban stagnálást, az orosz piacon rubelben 4 százalékos forgalomnövekedést vár a társaság. Ukrajnában 10 százalékos csökkenést terveznek dollárban számolva, az egyéb FÁK-országokban viszont euróban 4 százalékos növekedést. Az amerikai piacon dollárban 15 százalékos csökkenésre, Kínában és Latin-Amerikában 5 százalékos bővülésre számítanak euróban. Az Esmya-hatást nem számítva és a rubel árfolyamának változatlansága esetén 2018-ban inkább stagnáló árbevétellel számolnak - mondta a vezérigazgató.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az Esmyával kapcsolatos hatósági vizsgálat május végéig tart, a helyzet reményeik szerint addig tisztázódik. Rámutatott: az ideiglenes intézkedés - új kezelés a gyógyszerrel nem kezdhető, de a folyamatban lévők befejezhetők - azt jelenti, nem volt kimutatható összefüggés, hogy májkárosodást okozna a gyógyszer.

Az eredmények 

A Richter Gedeon Nyrt. 2017-ben 52,86 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 21,1 százalékkal kisebb az előző évinél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaság éves árbevétele 444,356 milliárd forint volt, ami 14,0 százalékkal több az előző évinél, euróban számolva 14,8 százalékkal emelkedett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Tavaly a negyedik negyedévben 7,302 milliárd forint nyereséget ért el a Richter, a bázisidőszaki 22,799 milliárd forint után, ami 68,0 százalékkal kisebb. Az árbevétele 4,3 százalékkal 110,203 milliárd forintra nőtt 2017 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly a negyedik negyedévben a pénzügyi tevékenység eredménye meghaladta az egy milliárd forintos veszteséget, míg egy évvel korábban mintegy 9 milliárd forintos nyereséget mutatott. A társasági és halasztott adó pedig mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, ezzel szemben 2016 negyedik negyedévében több mint 5 milliárd forint többlet keletkezett ezen a soron. A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus szerint az elemzők 108,8 milliárd forint árbevételre, és 9,2 milliárd forint adózott nyereségre számítottak a negyedik negyedévben.

A címlapról ajánljuk