eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Párbeszéd a gazdaságról: középpontban a jegybank szerepe

Párbeszéd a gazdaságról: középpontban a jegybank szerepe

Van szerepe a jegybanknak a kormányzati gazdaságpolitika támogatásában, de meg kell találni a költségvetési és a monetáris politika optimális összhangját - vélekedett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás biztosítása, a pénzügyi stabilitás elérése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása, leegyszerűsítve a gazdaság stabil pályán tartása – összegezett az InfoRádió gazdasági magazinműsorában az MNB ügyvezető igazgatója. Virág Barnabás kiemelte: a válság komoly tapasztalatokat hozott a jegybankoknak is, felértékelődött ugyanis a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés erősítése.

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke utalt a 20. századi kezdetekre, amikor a jegybank elsődleges szerepe az volt, hogy hitelezéssel segítse a kereskedelmi bankokat rendkívüli helyzetekben, később azonban az állam szerepének növekedésével komplexebb lett tevékenysége. Nagyon sokáig az volt a vélemény, hogy a monetáris politikának a kormányzati gazdaságpolitikától függetlennek kell lennie.

"Ez túlzás, nyilván jó, ha tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, ezért a jegybanknak igenis segítenie kell a kormányzat gazdaságpolitikáját. Nehéz kérdés azonban, hogy mely lépéseket kell támogatnia, és kényes kérdés minden jegybanknak, hogy meddig támogassa a kormányzat politikáját" - mondta Szabó László.

Virág Barnabás szerint optimális összhangot kell találni a költségvetési és a monetáris politikai között.

"A gazdasági élet minden szereplőjének a végcélja a fenntartható gazdasági növekedés, ezért ha a pénzügyi rendszer működése nem fenntartható, akkor a jegybank beavatkozik, például ha a bankrendszer túlzottan kockázatos hiteleket vállal, vagy az infláció nem alacsony pályán halad, mert ez kihatással lesz a gazdaság hosszú távú növekedési képességére" - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Virág Barnabás azt is kiemelte, hogy a válság felértékelte a jegybankok szerepét, Magyarországon pedig nagy előrelépés volt, hogy a monetáris és a költségvetési politikai összhangja az elmúlt években segíteni tudta a gazdaság növekedését.

Szabó László szerint a gazdaság ciklikusságának ellensúlyozása jobban sikerülhet, ha jó az együttműködés az kormány és a jegybank között. Erre nagyon jó példával szolgál most az Egyesült Államok, ahol kedvező makrogazdasági mutatók mellett a kormány adócsökkentéssel stimulál, miközben a jegybank szigorít. Hasonlóra gyakran van példa a világban – összegezett a Hold Alapkezelő elnöke.

A beszélgetés felvétele itt megtekinthető:

A Hold Alapkezelő a témában érdekes infografikákat is készített:

Párbeszéd a gazdaságról: középpontban a jegybank szerepe

A sorozat első részében a magyar állam szerepéről folyt a vita, és az volt az egyik fő kérdés, hogy fojtogat vagy ösztönöz az állam.

A második adásban a hatékonyságról volt szó és a magyar gazdaság védettségéről.

A sorozat harmadik részében a munkaerőpiacról és a versenyképességről volt szó.

A sorozat negyedik részében arról volt szó, hogy fordulat történt az államadósságban, és hogy figyelmeztető jel a látványos adósságcsökkenés hiánya.

Itt feliratkozhat YouTube-csatornánkra, hogy ne maradjon le a legfrissebb videókról:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×