INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

nav

személygépkocsi

árverés

Féláron kínál luxusautókat az állam

InfoRádió

Egyre több lefoglalt autót ver dobra a NAV. A különböző értékű személyautókat becsült piaci áruk feléért hirdetik meg.

Évről évre egyre több lefoglalt autót értékesít az adóhatóság. 2015-ben 810 járművet, 2016-ban 944 járművet, míg 2017-ben már 978 járművet adtak el elektronikus árverésen – közölte a Vezess.hu kérdésére a NAV. Mindebből évente 470 és 500 millió forint közötti bevétel származott, azaz a járművek átlagára félmillió forint körül mozgott.

Az elmúlt három évben a legdrágábban elkelt személyautó egy hatéves 911-es Porsche Carrera 4S volt, amelyet 15 millió forintra értékelt a hatóság megbízottja, végül 11,3 millióért adták el. A sportkocsi állapotáról nem tudunk semmit, mégis úgy tűnk, nagyon jól járt vele valaki: ma a hatéves 911-esek ára jellemzően 18-20 millió forint körül mozog.

Az adóügybe keveredett polgároktól és cégektől lefoglalt, majd elektronikus árverésre bocsátott járműveket felértékelteti az adóhatóság, majd ezt a „becsérték”-et megfelezve, egy „minimál ajánlat”-ról lehet kezdeni rájuk a licitet. Évek óta vissza-visszatérünk ide nézelődni, most éppen 120 darab jármű várja, hogy versengjenek érte online a vevőjelöltek.

Jelenleg 10 ezer forinttól 1,75 millióig tart a zömében személyautókból álló kínálat, amely rendkívül vegyes, sok a szakadt, lepusztult négykerekű, de akadnak megfontolásra érdemes darabok is. Az érdeklődőknek első lépésként a Magyarorszag.hu oldal Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a rövidre szabott idő alatt ajánlatot tenni.

Ide kattintva azt látja a vevőjelölt, hogy minden jármű adatlapján 3 dátum szerepel: az árverés meghirdetése után egy hónappal kezdődik a verseny, ami 3 nap alatt le is zajlik. A járműveket előtte erősen ajánlott személyesen megnézni, amit cseppet nehézkessé tesz, hogy az ország különféle pontjain lévő helyi NAV-kirendeltségeken várják további sorsukat.

Indulás előtt legelőször is ajánlott elolvasni a járművek apró betűs ismertetőit a hirdetési oldalon, ugyanis egynémely jószágnak se forgalmija, se kulcsa – ez persze meg is látszik az árukon.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018