INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

nav

adótartozás

vámvizsgálat

rsm

adószakértő

Illegális a határvadászat az adósokra

Illegális a határvadászat az adósokra

InfoRádió

A pénzügyőr valóban indíthat eljárást a határra érkező, adótartozással bíró magyar utassal szemben, de nem korlátozhatja a ki- vagy a beutazását.

Csütörtökön az Index írt arról, hogy jegyzőkönyvezett eset alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy-egy kiemelt utast csak úgy engedett át a határon, ha fennálló adótartozását rendezte. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője az InfoRádióban azt mondta: a pénzügyőr valóban indíthat eljárást, de

a személyi szabadságot a határon történő ki-, illetve belépéskor sem korlátozhatja.

"Mióta az adó- és a vámigazgatás integrációja megtörtént, a vámhatóságoknak joguk és feladatuk, ha végrehajtás alá tartozó üggyel találják szembe magukat, akkor azonnal intézkedjenek. A NAV-törvény szerint határátkeléskor az eljáró pénzügyőr intézkedhet fennálló tartozások végrehajtása érdekében" - hívta fel a figyelmet az adószakértő, és hozzátette, felhatalmazással rendelkezik minden pénzügyőr, hogy eljárása során, amikor a vámon beléptet egy magánszemélyt, megvizsgálja, hogy van-e a NAV-val szemben fennálló, ki nem fizetett, végrehajtható tartozása. 

"Semmilyen végrehajtási cselekménynek sincs azonban a személyi szabadság korlátozására kiterjedő hatálya, nem tagadható meg a beutazás joga egy magyar állampolgártól" - mondta Fekete Zoltán Titusz, az viszont elképzelhető, hogy a tartozást az országba belépni szándékozó adós valamelyik vagyontárgya átadásával törlesszen. Az adószakértő szerint ha fel tud ajánlani olyan vagyontárgyat az adós, amely megfelel a lefoglalás szabályainak, akkor elképzelhető ez a megoldás.

A NAV írásos válaszában arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot, és ha ennek alkalmával köztartozásra derül fény, úgy felhívják ennek mielőbbi rendezésére az adózó figyelmét.

Kapcsolódó hang

Illegális a határvadászat az adósokra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018