eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Illegális a határvadászat az adósokra

Illegális a határvadászat az adósokra

A pénzügyőr valóban indíthat eljárást a határra érkező, adótartozással bíró magyar utassal szemben, de nem korlátozhatja a ki- vagy a beutazását.

Csütörtökön az Index írt arról, hogy jegyzőkönyvezett eset alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy-egy kiemelt utast csak úgy engedett át a határon, ha fennálló adótartozását rendezte. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője az InfoRádióban azt mondta: a pénzügyőr valóban indíthat eljárást, de

a személyi szabadságot a határon történő ki-, illetve belépéskor sem korlátozhatja.

"Mióta az adó- és a vámigazgatás integrációja megtörtént, a vámhatóságoknak joguk és feladatuk, ha végrehajtás alá tartozó üggyel találják szembe magukat, akkor azonnal intézkedjenek. A NAV-törvény szerint határátkeléskor az eljáró pénzügyőr intézkedhet fennálló tartozások végrehajtása érdekében" - hívta fel a figyelmet az adószakértő, és hozzátette, felhatalmazással rendelkezik minden pénzügyőr, hogy eljárása során, amikor a vámon beléptet egy magánszemélyt, megvizsgálja, hogy van-e a NAV-val szemben fennálló, ki nem fizetett, végrehajtható tartozása. 

"Semmilyen végrehajtási cselekménynek sincs azonban a személyi szabadság korlátozására kiterjedő hatálya, nem tagadható meg a beutazás joga egy magyar állampolgártól" - mondta Fekete Zoltán Titusz, az viszont elképzelhető, hogy a tartozást az országba belépni szándékozó adós valamelyik vagyontárgya átadásával törlesszen. Az adószakértő szerint ha fel tud ajánlani olyan vagyontárgyat az adós, amely megfelel a lefoglalás szabályainak, akkor elképzelhető ez a megoldás.

A NAV írásos válaszában arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot, és ha ennek alkalmával köztartozásra derül fény, úgy felhívják ennek mielőbbi rendezésére az adózó figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×