eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több mint 300 ezer forint volt a júniusi átlagkereset

Tizenhárom százalékkal nőtt a júliusi bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest. A növekedési ütem valamelyest lassult a júniusi közel tizennégy és fél százalék után. Ehhez hozzájárult az egyszeri jutalmak és prémiumok összegének csaknem huszonkilenc százalékos emelkedése is – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentésében.

A vállalkozásoknál 303 ezer forintot, a költségvetési szférában – a közfoglalkoztatottak nélkül –, 307 625 forintot értek el a bruttó átlagbérek. Ez 12,1 százalékos, illetve 11,6 százalékos növekedést jelent.

Az év első hét hónapjának bruttó és nettó keresetei egyaránt

12,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly.

A júliusi 2,1 és az első héthavi 2,3 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek júliusban 10,8 százalékkal, júliusig 10,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH szerint a növekedés a minimálbér tizenöt és a garantált bérminimum huszonöt százalékos emelésének, továbbá a költségvetési szféra egyes területeit és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezéseknek köszönhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×