eur:
387.82
usd:
359.95
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Kiderült, mennyi földgáz van a tárolókban

A tárolók közel felét már megtöltötték földgázzal – értesült az InfoRádió.

Az első szeptemberi hétvégével az időjárásban is beköszöntött az ősz, a meteorológiai adatok szerint vasárnap a legtöbb helyen nem haladta meg a 20 fokot a levegő hőmérséklete az országban és a hűvös idő mellett a fűtési szezon is közeleg. A korábbi évekhez képest nagyobb tempóban zajlik a földgáz betárolása Magyarországon: a készletek szintje már augusztus 15-én közel ott tartott, mint tavaly szeptember közepén.

Az InfoRádió az ügyben a Magyar Földgáztároló Zrt.-hez fordult.

Itt kérésünkre nem biztosítottak megszólalót, de rövid írásos válaszában a társaság arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Magyar Földgáztároló tárolóinak töltöttségi szintje szeptember 3-i állapot szerint 49,9 százalék. A társaság Magyarország legnagyobb kereskedelmi földgáztároló vállalataként négy földalatti gáztároló létesítményt üzemeltet, ezekben összesen közel 4,5 milliárd köbméter gázkapacitással.

Így a rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg több mint 2 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre a kereskedelmi tárolókban.

A betárolást, tehát a tárolók feltöltését március közepén kezdte a vállalat. A cég kérdésünkre nem tudta megmondani, mekkora lesz a tárolók töltöttségi szintje a fűtési szezonig, de hangsúlyozták, hogy ez mindenképpen magasabban lesz, mint tavaly, ami pozitív – írták.

A társaság válaszában úgy fogalmazott, nem kompetensek annak a kérdésnek megválaszolására, hogy elég tárolt gázzal rendelkezhet-e Magyarország egy a tavalyihoz hasonló vagy annál is hidegebb téli szezon esetén.

A legutóbbi télen, idén januárban volt olyan nap, amikor 85 millió köbméter fölé emelkedett az ország napi gázfogyasztása – mondta akkor a helyzetet értékelve az energiaügyért felelős államtitkár, Aradszki András. „A fogyasztás növekszik, például földgáz tekintetében kétszerese a havi fogyasztás a szokásosnak. Ezzel együtt nem fenyegeti veszély az ellátás biztonságát” - jelentette ki januárban.

A földgáz ma az országban a legfontosabb energiahordozó, a többi energiahordozó között a gáz részaránya a Magyar Földgáztároló szerint meghaladja a 40 százalékot. A társaság jelenleg Pusztaedericsen, Kardoskúton, Hajdúszoboszlón és Zsanán üzemeltet gáztároló létesítményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×