eur:
387.24
usd:
359.25
bux:
69089.73
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Ezért késnek a csuklós buszok

Ezért késnek a csuklós buszok

Át kellett tervezni a Volánbusznak szánt csuklósautóbusz-típust, ezért késik a gyártás – értesült a Magyar Idők. A megrendelő a napokban módosította a pályázati kiírást, az új határidő 240 nappal későbbre került.

A napokban járt volna le a Volánbusz közbeszerzési eljárásának szállítási határideje, amelyben 180 csuklós autóbuszt rendelt, de egy biztonsági előírás változása miatt módosítani kellett a kiírást – írta a lap.

Az augusztus végén megjelent módosítás szerint a szállító továbbra is az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft., amely az EvoBus Hungária Kereskedelmi Kft., a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. illetve a Scania Hungária Kft. előtt nyerte el az üzletet.

A Volánbusz azért módosította a pályázati kiírást, mert augusztus 14-én lépett hatályba a fejlesztési tárca rendelete. A jogszabály olyan – a motortér tűzvédelmére vonatkozó – új, többletelőírást tartalmaz, amely az érintett autóbusz-kategóriára kötelező érvényű.

A módosítás érintette a szállítási határidőt, amely így 2018 április végére került, míg az ár 85,4 millió forintról 86,3 millió forintra nőtt. A 180 busz végül nem 15,372 milliárd, hanem

15,526 milliárd forintba kerül.

A Magyar Idők úgy tudja, a szerződés módosítása jól jön az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártónak, amely a csuklós Modulo M168D típusú járművel nyerte el a pályázatot, de a buszoknak csak egy részét tudta elkészíteni. Ennek részben az az oka, hogy a tervező Auto Rad Control (ARC) és a cég között megromlott a kapcsolat, utóbbi saját tervezőkkel átterveztette a járművet, és ez a folyamat mostanában ért véget. A gyárat, amely hónapokon állt munka nélkül, újra fel kell tölteni szakemberekkel, ami nem könnyű a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben.

Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×