eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Amerika a földgázzal átrendezheti Európa erőviszonyait

Európa azt várja a Varsóban tartózkodó Donald Trump amerikai elnöktől, hogy egyértelműbben fogalmazzon, mint eddig, hiszen több fontos kérdésben eddig "meglehetősen ellentmondásosan" nyilatkozott - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Magyarics Tamás ezek közé sorolta a NATO, a klímaegyezmény, a szíriai és az ukrajnai konfliktus, valamint az Oroszországhoz fűződő viszony kérdését, hangsúlyozva, hogy az amerikai kereskedelmi hiány miatt gazdasági kérdésekben is "egyet nem értés van" több állammal, köztük Németországgal.

Azt mondta: alakíthat az erőviszonyokon, ha rendszeressé válik az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítása Európába, mivel ez csökkentheti Oroszország 35 százalékos arányát a kontinens energiaellátásában. A közép-európai államok szerepéről szólva pedig a szakértő arról beszélt, hogy ezek az országok "egyfajta ellensúlyt jelenthetnek a francia-német tengellyel szemben", ráadásul a térség felértékelődése várható a Brexitet - Nagy-Britannia uniós kilépését - követően.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×