eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Magyar euró: nyilatkozott az NGM

Magyar euró: nyilatkozott az NGM

A kritériumok alapján Magyarország akár be is vezethetné az eurót - de miért nem teszi most és mikor lesz erre esély? Íme a minisztérium válaszai.

Az elmúlt napokban újra a figyelem középpontjába került Magyarországon az euró bevezetése, ám azzal, hogy mostanra a gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően egy kivétellel teljesítjük a közös valuta átvételének kritériumait, még egyáltalán nem biztos, hogy néhány éven belül lecseréljük a forintot – írta a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapnak küldött válasza alapján. Ez azt jelenti, hogy tartósan alacsony az infláció, csökkenő pályán van az államadósság, és alacsony a költségvetési hiány is. Az egyetlen kivétel, hogy nem rögzítjük a magyar valuta árfolyamát az euróhoz, de ez a kormány szerint szándékos.

A konvergencia a kulcs, de rosszul állunk

"Az euró bevezetése akkor válhat időszerűvé, ha Magyarország gazdasági fejlettsége megközelíti az euróövezet országainak az átlagát, tehát a tényleges konvergencia létrejön” – írta a lapnak tárca. Azt nem fejtették ki, hogy szerintük erre mikor kerülhet sor, de az biztos, hogy nem néhány év, hanem pár évtized lehet.

Magyarország egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP-je tavaly az EU-átlag 67 százaléka volt, amelyre a 2015-ös 68 százalékról esett vissza.

A konvergencia az elmúlt évtizedben nagyon lassú volt, számos kelet-közép-európai ország hagyott le bennünket.

A Világgazdaság által megvizsgált, 1995 óta azonos módszertannal számolt GDP-adatok alapján úgy látják, hogy mostantól 25-30 évre van szükség ahhoz, hogy az EU-átlagot megközelítsük, de gyorsabb felzárkózással is legalább 20 év lehet ez az időtáv.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×