INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

klímaberendezés

hűtés

kánikula

energiahatékonyság

Tilos ilyen klímaberendezéseket beszereltetni a lakásokba

Tilos ilyen klímaberendezéseket beszereltetni a lakásokba

InfoRádió

A magyar háztartások többségében még elavult klímaberendezések vannak, 2014 január elseje óta ugyanakkor már csak a korszerű, úgynevezett inverteres készülékeket lehet beszereltetni a lakásokba - mondta az InfoRádiónak Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

2014. január 1-je óta tilos úgynevezett inverter nélküli klímaberendezéseket importálni és gyártani az Európai Unióban

– mondta a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Zuggó Balázs hozzátette, ezek nagyon régóta elérhetőek az unió piacán, a szabályozás bevezetéséig azonban elsősorban az úgynevezett on/off-os készülékek voltak elterjedtebbek, amelyek a használattól és karbantartástól függően akár 30 százalékkal több energiát is fogyaszthatnak a modern, inverteres készülékekhez képest.

„Az inverter a kompresszor fordulatszámát, ezáltal a teljesítményét tudja szabályozni, ez tág modulációs tartományon belül működteti a kompresszort, így energiahatékonyabb a hűtés.”

Tilos ilyen klímaberendezéseket beszereltetni a lakásokba

A közintézmények esetén sokszor nem a gazdaságosság a leglényegesebb szempont, magánbefektetéseknél, kereskedelmi egységek, irodaházak azonban régóta inverteres készülékeket használnak, a lakosság számára pedig a fenti uniós szabályozás bevezetése, 2014. január 1-je óta nincs is más opció – mondta el a szakember.

„Ez azt is jelentette, hogy öt évvel ezelőtthöz képest a klímaberendezések árai jelentősen mérséklődtek. A korábban beépített berendezések 80-90 százaléka a régebbi, on/off-os volt.”

Az energiatakarékos felhasználáshoz figyelembe kell venni a külső hőmérsékletet, ahhoz képest 2-3 fokkal alacsonyabbra érdemes állítani a klímát

– ajánlotta Zuggó Balázs. Hozzátette, ha egy 27 fokra felmelegedett szobát 24-25 fokra hűtünk le, ami már érezhető komfortnövekedést jelent, az inverteres készülék a hagyományoshoz képest akár 30 százalékkal kevesebb energiát használ.

Karbantartás: az egészségért és az energiahatékonyságért

„Minden típusú készüléket ajánlott évente egyszer szakszervizzel karbantartatni. Ez nemcsak a beltéri egység szűrőjének kitisztítását jelenti, ami egyébként nagyon fontos, hanem a készülék tömörségének és a hűtőközegének ellenőrzését is. Ez biztosítja, hogy a berendezés azt a teljesítményt olyan energiahatékonysági szinten nyújtja, amit a gyártó garantál.”

A karbantartás elmulasztása egészségügyi problémákat is okozhat és jelentősen növelheti a készülék energiafogyasztását – hangsúlyozta Zuggó Balázs. Azoknál a berendezéseknél, amelyek hűtésre és fűtésre is alkalmasak, évente két karbantartás is javasolt, sőt egy nagy intézményben, irodaházban akár ennél több ellenőrzésre is szükség lehet – mondta a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó hang

Így kell minden szempontból hatékonyan klímázni
 
Karbantartás: az egészségért és az energiahatékonyságért
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018