eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb NAV-akció az Airbnb ellen

Az online foglalási rendszeren, így például az Airbnb-n keresztül akár egy szobát vagy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemélyeket számlaadási kötelezettség terheli - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ha a vendég nem közvetlenül a szállásadónak fizet - hanem az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren keresztül -, az áfatörvény alapján a szállásadó nem mentesülhet a számlakibocsátási kötelezettség alól, melyre a készpénzzel, készpénz-helyettesítő eszközzel történő fizetés, és a számla iránti igény hiánya esetében lenne lehetősége. Tehát ilyen esetben a vendég számára nyújtott szolgáltatásról mindig számlát kell kibocsátania, legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül. A szolgáltatásról kibocsátott számlában adót is tartalmazó ellenértékként a vendég által megtérített teljes összeget kell szerepeltetnie.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfatörvény szerint ingatlan-bérbeadásnak minősül, ami főszabályként adómentes szolgáltatás, de ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra már nem terjed ki, ez a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozik. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×