eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Megbüntetik a forintot

Megbüntetik a forintot

Kifejezetten gyengén szerepel idén a forint a régióban, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a jegybankok közül az MNB halogathatja legtovább a kamatemelést. Az elemzők szerint az euróval szemben akár gyengülhet is a forint a következő hónapokban, a régióban viszont ledolgozhatja hátrányának egy részét.

Az év eddigi részében mindössze 0,4 százalékkal tudott erősödni a forint az euróval szemben, miközben a lengyel zloty például 4,6 százalékot javított, a cseh korona pedig 2,6 százalékkal erősödött - írja a Portfolio. Ha kicsit kitágítjuk a képet és nem csak a szigorúan vett régiót vizsgáljuk, akkor a dél-afrikai rand 0,3 százalékkal tudott csak erősödni, a török líra viszont 7,5 százalékot bukott az euróval szemben.

A régióban a széttartás legjobban a zloty-forint árfolyamon látszott meg, mely már 4,45%-kal emelkedett az év eleje óta. A Commerzbank arra számít, hogy egy éven belül a forint 320-ig gyengül majd az euróval szemben, azonban a lengyel deviza ennél is nagyobb esést mutat, a jelenlegi 4,2-ről 4,5-ig emelkedik az euró-zloty jegyzés. 

A fordulatot attól várják, hogy az elemzők szerint egészen 2017-ig a magyar gazdaság növekedése elmaradt a lengyelétől, ez azonban az idén változik, hiszen nálunk is 4% feletti növekedésre számít a kormány. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyre kevésbé lesz szüksége a gazdaságnak a jegybank támogatására a laza monetáris politikán keresztül. Vagyis a növekedési kilátások már nem indokolják a monetáris politika széttartását Magyarország és Lengyelország között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×