eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Szuperfegyverekkel támad az adóhivatal

Fehérítik a gazdaságot az adóhatóság olyan "szuperfegyverei", mint az ekáer, az online pénztárgép, vagy a most következő online számlázás bekötése, ugyanakkor ezek mind adminisztrációs többletterhet jelentenek a vállalkozásoknak - mondta a WTS Klient partnere, adótanácsadó. Gyányi Tamás szerint értő kezek alatt az ilyen rendszerekből nyert adatok célzott vizsgálatokat eredményezhetnek.

Szuperfegyverekkel támad az adóhivatal

A környező országokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is fejleszti az információs adatbázisait, ezek a „szuperfegyverek” azonban csak értő kezekben érik el a megfelelő hatást – jelentette ki a WTS Klient partnere. Az adótanácsadó hozzátette, nagyon jól ki kell használni az ebben az adatbázisban lévő adatokat, hogy fel lehessen deríteni a fekete- vagy szürkegazdaság szereplőit és tevékenységeit.

„Célzott kockázatelemzéssel azokhoz az adózókhoz kell eljutni, akik a zavarosban halásznak.”

Gyányi Tamás elmondta, a magyar adóhatóság információs „szuperfegyverei” közé lehet sorolni az online pénztárgépen túl az ekáer rendszert is. A hamarosan kötelezővé váló online számlázás is annak tekinthető – tette hozzá az adótanácsadó.

„Annak örülünk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint július 1-től még csak tesztrendszerrel indul, élesben pedig majd csak egy évvel későbbtől, 2018. július 1-től működik. A tesztrendszert még nem láttuk, pedig kevesebb mint egy hónap van hátra, és a vonatkozó kormányrendelet módosításait is szívesen megnéznénk.”

Az EU és az OECD adóelkerülési lépéseivel párhuzamosan Magyarországon is realitás lesz az országonkénti jelentés, tehát 2017. december 31-ig meghatározott társaságoknak adatokat kell szolgáltatniuk, ez elsődlegesen azokat a multinacionális vállalatcsoportokat érinti, ahol a csoportszintű éves árbevétel meghaladja a 750 millió eurót – mondta el a WTS Klient partnere.

„Az egyik legfontosabb információforrás a nemzetközi információcsere, amely lehet automatikus és egyedi megkeresés szerinti.”

Szuperfegyverekkel támad az adóhivatal

Gyányi Tamás felidézte, hogy az Európai Bizottság országjelentés szerint az áfaadórés 4,3 százalékponttal csökkent, tehát látszik, hogy ezek a lépések – az ekáer, az online pénztárgép és az online számlázás tervezett bevezetése – csökkentik a szürke- és a feketegazdaság méretét, így az áfaadórést.

„Üröm az örömben, hogy mindez a jó, megbízható adózók számára elképesztő pluszadminisztrációt jelent, tehát a napi rutin biztosan megsokszorozódik.”

Az adótanácsadó hangsúlyozta, ezek az adatbázisok szenzitív üzleti információkat tartalmaznak.

„Bár adótitok, de nem biztos, hogy az adózók örülnének, ha véletlenül akár csak egy része is kiszivárogna.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×