eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Kevesebb mint tíz nap múlva megszűnik a roaming felára, de jó tudni, hogy a csomagkedvezmények egy része továbbra is csak itthon működik.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Június 15-től bárhol az Európai Unión, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül felár nélkül, azaz

belföldi árakon lehet a mobiltelefonunkról hívást kezdeményezni és fogadni, sms-t írni és internetezni

– közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Orosz Brigitta, a szervezet osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden európai ország tagja az EU-nak és az EGT-nek.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

„Érdemes vigyázni a szomszédos Ukrajnával, sokan ingáznak oda és gyakori úti cél. Szerbia szintén nem tagja az Európai Uniónak, a nyugati államok közül pedig Svájcban nem a szabályozott díjakon roamingolhatunk.”

A roamingfelár megszűnik és elvileg úgy telefonálhat bárki az unióban, mint itthon, de azért vannak apró eltérések, ilyen például a csomagkedvezmény. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az InfoRádió kérdésére azt közölte,

a roamingdíj számításának alapja a más hálózatba irányuló belföldi hívások díja.

Ha van az előfizető csomagjában ilyen, eltérő hálózatra vonatkozó ár, azt számolja a szolgáltató, ha nincs ilyen, akkor a csomagban jelölt percdíjat.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Az alapszabály az, hogy más hálózatba irányuló, azaz normál belföldi percdíjakon lehet hazatelefonálni, ha az unió valamely tagállamában nyaralunk, de akkor is a belföldi percdíjat számlázzák, ha egyik uniós államból másik uniós tagállamot hívunk. Ha itthonról telefonál valaki külföldre, az külföldi hívásnak számít, azaz nem a belföldi árakat látja a számlán.

Az adatforgalomnál is az a fő szabály – írta a hatóság, hogy a belföldi adatkeretet felár nélkül használhatja az előfizető az unió más országaiban is.

Ha belföldön korlátlan adatkerete van, a szolgáltató megszabhatja, külföldön mekkora legyen az adatkeret. Ugyanakkor ennek az adatforgalmi korlátnak igazodnia kell a normál használathoz – hangsúlyozta a hatóság, azaz nem lehet méltánytalanul kicsi.

Mindezekről van értesítési kötelezettsége a szolgáltatóknak – írta a hatóság az InfoRádió kérdésére. A számlás előfizetőket a számlalevélben, a kártyásokat pedig postán, e-mailben vagy sms-ben is értesíthetik. Az utóbbi gyakori, ebben az esetben az üzenetnek tartalmaznia kell a linket, amelyre kattintva megtudhatja a részleteket az ügyfél. A számlalevélben küldött értesítés tartalmát is meghatározza a jogszabály, a tájékoztatásnak nem csupán arra kell kiterjednie, hogy változnak az általános szerződési feltételek, hanem arra is, hogy melyik hogyan és mikortól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×