eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György

Kajakozni a Sión, biciklivel letekerni a Balatonig? Valóra válik az álom

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 340 millió forintos támogatásával elkezdődhet a Tolna megyei önkormányzat vízi és kerékpáros turizmus fejlesztését célzó Sió-projektje. A fejlesztéseknek köszönhetően 80 kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, zsilipelés után pedig a Dunára is ki lehet jutni.

A projekt első ütemében Ozora és Szekszárd között tizenegy, kiszállóként használható mobil stéget helyeznek el, és hat pihenő épületet építenek - mondta Sulyok Balázs, a Tolna megyei önkormányzat főépítésze.

A főépítész beszámolt arról is, hogy a projekt második részében kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épül meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad.

Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton, a teljes Balaton-Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat.

A Sió-projekt harmadik pályázatának keretében a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen egy kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitnesz-eszközökkel felszerelt turisztikai bázis épülne, a Sió szekszárdi szakaszánál; a második és harmadik ütem forrásigénye egyenként 250 millió forint.

A főépítész közlése szerint az első ütem megvalósítása még idén elkezdődhet, a teljes projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sió-rendezési munkáival együtt, 2018-2020 között valósulhat meg.

A 12 milliárd forint értékű, a KEHOP által támogatott vízügyi program részeként a Sió-mederben megszüntetik a zátonyokat és a feliszapolódást, amelyek gátolhatják a víz gyors folyását.

A projekt tervezési szakaszban van, a munka jövőre kezdődhet el - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×