eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Ennyi lesz jövőre a nyugdíj, a minimálbér és a táppénz

Ennyi lesz jövőre a nyugdíj, a minimálbér és a táppénz

A 2018-as költségvetés tervezetéből kiderült többek között, hogy a nyugdíjat 3 százalékkal emelik, a minimálbért 8, a garantált bérminimumot pedig 12 százalékkal. A Pénzcentrum azt is kiszámolta, hogy a minimálbér-emelés miatt hogyan változnak jövőre bizonyos szociális juttatások.

A minimálbér idén bruttó 127 500 forint, a 8 százalékos emeléssel 10 200 forinttal kapnak majd többet a minimálbéresek, tehát bruttó 137 700 forint lesz a keresetük.

Ezzel jó néhány szociális ellátás összege is növekszik. Persze idén még történhetnek olyan kormányzati változtatások, amelyek valamilyen formában változtat a tervezett összegen - figyelmeztet a portál -, jelen állás szerint viszont ekkora támogatásra számíthatnak a szociális juttatásban részesülők.

A gyermekgondozási díj (GYED) függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja meg. Egy megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (ebből 10 százalék nyugdíjjárulékot és szja-előleget vonnak le). Tehát idén maximum 160 650 forintot kaphat készhez a kisgyermekesek. Ez az összeg

jövőre 173 502 forintra emelkedik.

Az álláskeresési járadék összegét befolyásolja, hogy a kérelmező, amikor még dolgozott, mennyi munkaerő-piaci járulékot fizetett. Ez egy sok tényezős, hosszabb számítási folyamat, viszont van egy felső határ, amit nem haladhat meg az ellátás összege: a minimálbér 100 százalékát.

Aki nyugdíj előtti álláskeresési segélyre jogosult (tehát már csak nem egészen öt év van hátra a nyugdíjkorhatár betöltéséig), annak a minimálbér 40 százalékát legalább meg kell kapnia, tehát bruttó 51 ezer forintot. Ez az összeg jövőre 55 080 forintra emelkedik.

Mennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak?

A 2018-as költségvetési tervezet alapján jövőre is az infláció mértékével megegyező, vagyis 3 százalékos lehet a nyugdíjemelés. Ez pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi 112 235 forintos öregségi átlagnyugdíj havonta 3367 forinttal, tehát

összesen 115 602 forintra emelkedne januárban.

Természetesen az emelés nagyobb lesz azoknál a nyugdíjasoknál, akik az átlagnál többet kapnak Akinek például havi 200 ezer forint a nyugdíja, annak a 3 százalékos emelés havi szinten 6000 forinttal jelent majd többet. Ellenben a legszegényebb nyugdíjasoknak kisebb mértékű lesz az emelés, akik most a nyugdíjminimumot, vagyis 28 500 forintot kapják, azoknak mindössze havi 855 forintos növekedést jelent a 3 százalékos emelés.

Mindezek mellett azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a kormány idén 1,6 százalékkal emelte a nyugdíjakat, de a legújabb előrejelzések szerint az infláció ennél lényegesen magasabb lehet, az MNB előrejelzése szerint 2,6 százalék. A magasabb várható infláció miatti nyugdíj-kiegészítés 12 ezer forintos többletet jelenthet. Az idei évben először nyugdíjprémiumot is kaphatnak az idősebbek, ez egy átlagnyugdíjasnak szintén 12 ezer forintos többletet eredményezne. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×