eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Megdöbbentő információ a csokinyúlról

Megdöbbentő információ a csokinyúlról

200 milliárd forint volt 2016-ban a teljes magyar édességpiac forgalma, tavaly húsvétkor mégis kevesebb édesség fogyott - mondta az InfoRádiónak az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Sánta Sándor azt is ismertette, hogy a csokinyúl a húsvéti kedvenc.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a minőségi termékek részesedésének növekedése mellett a tavalyihoz hasonló vagy azt kissé meghaladó húsvéti forgalomra számít - mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke. Tavaly 768 tonna szezonális édességet vásároltak a húsvéti időszakban a magyarok 3,6 milliárd forint értékben, ez mennyiségben 10 százalékos, értékben 7 százalékos csökkenés az előző évhez képest. 

"Tavaly közelebb volt egymáshoz a karácsony és a húsvét, ez is befolyásolhatta a piacot, most könnyebb a helyzet, mert április közepén lesz húsvét, több tartalék lehet a édességvásárlásra, és nagyobb a választék is" - mondta az InfoRádiónak Sánta Sándor.

Az elnök elmondta azt is, hogy a jelentős beruházásoknak köszönhetően összességében jó évet zártak 2016-ban, a teljes éves

magyar édességpiac forgalma 200 milliárd forint volt. 

Az idén további növekedést remélnek.

Ami az árakat illeti, Sánta Sándor úgy nyilatkozott, hogy noha a cukor ára drasztikusan, húsz százalék körül emelkedett, a csokoládé esetében viszont Elefántcsontpart, a legnagyobb kakaóbab-termelő jelentett be pozitív termésadatokat, ez lenyomta az árakat, a kettő valószínűleg kiegyenlíti egymást, és nem lesz áremelkedés.

Az édességgyártók a húsvéti időszak - értékesítésben számolva - három hónapját tartják a legfontosabb szezonnak. A figurás csokoládéból ugyanis ilyenkor fogy a legtöbb, a karácsonyi 650 tonnánál mintegy 20 százalékkal többet adtak el tavaly.

A legkedveltebb figura három éve a csokinyúl.

A szezonális édességek teljes - forintban mért - forgalmából a csokoládétojás piaci részesedése 39 százalék, a csokoládényúl pedig 41 százalék maradt. Ezt követően tavaly a hagyományos és a speciális húsvéti csomag volt a legnépszerűbb, együttesen 10 százalékos aránnyal. Az egyéb csokoládéfigurák - kacsa, bárány és csibe - aránya 8 százalékot ért el a múlt évben. A játékot is tartalmazó ajándékcsomagoknak 2 százalékos volt a részesedése a 2016-os szezonban.

Magyarországon átlagosan fejenként 3,2 kilogramm édességet fogyasztanak évente, ami alacsonynak számít a 10 kilogramm körüli nyugat-európai átlaghoz képest.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×