INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

árfolyamkockázat

adós

európai bíróság

devizahitel

Több száz milliárd forint múlik az Európai Bíróságon

InfoRádió

Vizsgálja az árfolyamkockázattal összefüggő kérdéseket az Európai Bíróság a Fővárosi Ítélőtábla jogértelmező kérése nyomán - írja a Magyar Idők.

A cikk szerint a luxembourgi fórumnak egyebek mellett abban kell állást foglalnia, hogy vizsgálható-e most, az elszámolás és a forintosítás után a témakör, és ha igen, összeegyeztethető-e az uniós joggal az a szerződéses feltétel, amely szerint az árfolyamváltozásból eredő minden kárt az adós köteles viselni, vagyis azokat a jelentős többletkiadásokat, amelyek amiatt keletkeztek, hogy a válság idején az egekbe szökött az euró és a svájci frank értéke. A bíróság az uniós jog alapján határoz, a döntése akár százmilliárdok sorsát befolyásolhatja itthon.

A devizahitelek okozta társadalmi kártételek felszámolásáért a kormány az utóbbi időkben több jogszabályt is megalkotott. Ezek rendezték az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés témakörét, továbbá elrendelték az elszámolást, majd a fogyasztói tartozások forintosítását.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa a lapnak azt mondta, a magyar bíróság egy perben jelenleg azt vizsgálja, miként kell megítélni az uniós jog alapján azokat a szerződéses kikötéseket, amelyek az árfolyamkockázat viselését kizárólag a fogyasztóra hárítják. A fő kérdés az, hogy

az ilyen passzusok alkalmazását megengedik-e az EU fogyasztóvédelmi előírásai, vagy tiltják.

Ha ugyanis tiltják, nincs fogyasztói kötelezettség - magyarázta.

Az uniós bíróság eljárása jelenleg a kezdeti szakaszában tart. A luxembourgi ügymenet átlagos hosszából kiindulva az uniós válaszokra nagyjából egy évet kell várnia az ítélőtáblának.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018