INFORÁDIÓ 
2019. október 14. hétfő
Helén

üzemanyagár

jövedéki adó

benzinár

Áprilistól csökken az üzemanyag adója és az ára is

Áprilistól csökken az üzemanyag adója és az ára is

InfoRádió

Jó hír az autósoknak: április 1-jétől szinte bizonyosan több mint 6 forinttal csökken a benzin és közel 13 forinttal a gázolaj ára.

A tavaly nyáron hozott törvénymódosítások értelmében, ha negyedévenkénti felülvizsgálat során az olaj irányadó hordónkénti nemzetközi árának két és félhavi átlaga 50 dollár alá kerül, akkor a benzinre literjére nettó 125 forint jövedéki adó rakódik. Míg ha az érték ez alá kerül, akkor a benzinárból nettó 120 forint jár a költségvetésnek jövedéki adó címén. A két érték különbsége a 27 százalékos áfával együtt több mint hat forint. A gázolaj esetében az eltérés jelentősebb: 50 dolláros olajár alatt itt 120,35, efelett 110,35 forint a nettó jövedéki adó. A kettő különbsége bruttóban közel 13 forint - írja a Népszava.

A fura szabály 40-50 dolláros olajárkörnyezetben született úgy, hogy akkor pont az alacsonyabb értékeket alkalmazták az üzemanyagárakra. Tekintettel arra, hogy októberig az olajár nem lépte át az 50 dollárt, a szabály nyomán a negyedik negyedév elején ugrott a jövedéki adó, jelentősen megemelve az akkor 340 forint körüli tarifákat. Január 1-jével az autósoknak mondhatni pechjük volt, ugyanis az olajárak azt megelőző két és félhavi átlaga egy december eleji ugrás miatt csupán néhány dollárcenttel maradt el az adócsökkentést jelentő 50 dollártól. Azóta viszont a helyzet egyértelmű, ugyanis az árak az 55 dollár körüli szinten beállni látszanak.  Ahhoz, hogy a január 1-március 15-i átlag 50 dollár alá kerüljön, az elkövetkező napokban 33 dolláros olajárátlagra lenne szükség, amire semmi esély. A mostani, 370-375 forint körüli literárakból kiindulva a csökkentés után a két termék átlagtarifája egyaránt körülbelül 365 körül állhat be.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018