eur:
389.25
usd:
361.43
bux:
68511.08
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Elképesztő vagyont kell összespórolni a jó nyugdíjas évekhez

Elképesztő vagyont kell összespórolni a jó nyugdíjas évekhez

Egy friss tanulmány szerint a várható élettartam több mint 10 évvel is nőhet a következő másfél évtizedben. A magasabb életkorral egyben a nyugdíjban eltöltött évek is megnőhetnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 10 millió forinttal többet kell összegyűjtenie egy átlagos magyarnak, ha ugyan azon az életszínvonalon szeretne élni - írta a Pénzcentrum.

Magyarországon a várható élettartam jelenleg 78,61 év a Központi Statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint. Az iparosodott országokban 2030-ra a várható élettartam 90 év körülire is nőhet - jelent meg az Imperial College friss kutatásában. Ez a nyugdíjas évinkre is hatással lehet.

A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyit kell összegyűjteni ahhoz, ha a jelenlegi, 23 éves nyugdíjban töltött időre magunknak gyűjtjük össze a járadékot (nem számoltak azzal, hogy valamennyit az állam is adni fog, de ennek mértéke egyelőre ismeretlen), és azt is, hogy mennyit változtat ezen a várható élettartam növekedése.

Havi 200 ezer forintos járadékkal, 3 százalékos reálhozammal számoltak, és az egyszerűbb összehasonlíthatóság kedvéért az összegek is mai értéken értendők.

Ezzel kalkulálva 23 év nyugdíjban elöltött évre közel 40 millió forintot kell összegyűjteni.

Persze lényeges, hogy nem számoltunk azzal, hogy az általunk összegyűjtött járadékot az állam kiegészíti. Valójában ugyanis kisebb-nagyobb járadékot az állami rendszerből is kapni fogunk, azonban ennek mértékét egyelőre nem lehet megjósolni.

Ha a jelenlegi 79 évről 90 évre nő az átlagos élettartam és a nyugdíjban töltött idő ezt leköveti, akkor

mintegy 51 millió forintot kell összegyűjteni

ahhoz, hogy havi 200 ezer forintos járadékból lehessen gazdálkodni.

Lényeges hozzátenni, hogy mivel reálértéken számoltak, ezért az infláció miatt ez nominálisan ennél jelentősen magasabb is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×