eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma
Újabb rekordot döntöttünk áramfogyasztásban

Újabb rekordot döntöttünk áramfogyasztásban

Szerdán 17 órakor 6780 megawatt-tal dőlt meg az abszolút rekord az áramfogyasztásban - jelentette ki a MAVIR rendszerirányítási vezérigazgató-helyettese. Tihanyi Zoltán az InfoRádióban elmondta: nincs kizárva, hogy ismét megdőljön a rekord. Ebben a társadalom aktivitásainak és az időjárásnak is jelentős szerepe van.

„A legutóbbi csúcsdöntés január 11-én 17 órakor történt: negyedórás átlag alapján 6780 megawattos rendszerterhelés volt” - közölte a vezérigazgató-helyettes.

„2007 után először tavaly december 8-án döntöttek abszolút csúcsot a fogyasztási adatok, akkor 6749 megawatt volt az új rekord” - tette hozzá Tihanyi Zoltán.

„Az utolsó legmagasabb terhelés a magyar villamosenergia-rendszerben 6780 megawatt volt” - mondta a vezető.

Közlése szerint leginkább a nagy hidegben elektromos áramot használó fűtési rendszereknek köszönhető az újabb fogyasztási rekord.

„Ahogy a nyári kánikulában, úgy a téli rendkívüli hideg időszakokban is, ha tartósan érvényesül a hőmérséklet hatása, akkor az fokozatosan egyre erősebb hatást fejt ki a fogyasztói igényekre. Ennek vagyunk a tanúi az elmúlt napokban” - magyarázta a MAVIR rendszerirányítási vezérigazgató-helyettese.

„Ez viszont nemcsak a hőmérsékletnek tudható be, hanem azon is múlik, hogy például mennyire van sötét vagy világos. A hétvége mintegy 10 százalékkal alacsonyabb fogyasztást jelent, mint a hétköznapok. Jellemzően a keddi, a szerdai és a csütörtöki napok a legerősebbek a fogyasztás tekintetében a héten” - részletezte Tihanyi Zoltán.

Hozzátette, hogy természetesen a következő napokban is megdőlhet még a rekord.

„De nagyon jelentős különbségre nem számítunk, körülbelül hasonló terheléseket várunk a jövő héten is, mint ezen a héten” - közölte a MAVIR rendszerirányítási vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×