eur:
393.59
usd:
368.56
bux:
66029.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Érik a leminősítés Nagy-Britanniának

A Moody's Investors Service hitelminősítő szerdán bejelentette, hogy ismét leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, mivel ez érdemben gyengítené a brit gazdaság középtávú növekedési dinamikáját.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb "AAA/Aaa" osztályzattal. A Standard & Poor's június végén, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

A Moody's - amely a legjobb "Aaa"-nál egy fokozattal gyengébb, "Aa1" besorolást tart érvényben a brit szuverén törlesztési kötelezettségekre - szerdai londoni elemzésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság középtávú kilátásai mindenképpen romlanak, a Brexit növekedési hatása csak attól függ, hogy London milyen új kereskedelmi kapcsolatrendszert tud majd kialakítani az EU-val. Ezért a brit szuverén adósprofilra gyakorolt Brexit-hatás vizsgálatának kulcsfontosságú eleme lesz az, hogy London és Brüsszel új kereskedelmi megállapodása - ha lesz ilyen - milyen mértékben hasonlít majd a teljes jogú EU-tagság nyújtotta feltételekre, és mennyi időbe telik az új egyezmény elérése - fogalmaznak a hitelminősítő elemzői.

A Moody's közölte: mindenképpen leminősítéshez vezetne, ha a Nagy-Britannia elveszítené hozzáférését az EU egységes belső piacához, mivel ez érdemben károsítaná a brit gazdaság középtávú növekedési kilátásait.

Más nagy londoni házak is ugyanerre a következtetésre jutottak legutóbbi elemzéseikben.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének új, átfogó előrejelzése szerint ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy kilépésének időpontjában nincs kedvezményes kereskedelmi megállapodása az EU-val, akkor a brit hazai össztermék (GDP) 2030-ra 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) modellszámításai szerint ha Nagy-Britannia úgy lép ki az EU-ból, hogy távozásának pillanatáig semmilyen, vagy csak korlátozott kiterjedésű kereskedelmi megállapodásra jut az unióval, az 10-15 éves távlatban 5 százalékos, vagy ennél is nagyobb GDP-veszteséget okozhat a brit gazdaságnak.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×