eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Alapítványokat hozhat létre a kormány

Az Országgyűlés kedden lehetővé tette, hogy a kormány alapítványokat hozzon létre külön törvény felhatalmazása alapján. A parlament döntött arról is, hogy az első ilyen közhasznú testület a Habsburg Ottó Alapítvány lesz.

A parlament 115 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el az államháztartási törvény módosítását, fideszes és kereszténydemokrata képviselők javaslatára.

Az előterjesztők, köztük Lázár János (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) indoklásukban emlékeztettek, a kabinet jelenleg nem jogosult alapítványokhoz történő csatlakozásra, továbbá azok alapítására sem.

A törvénymódosítás rövidíti a kormány által alapított alapítványok nyilvántartásba vételének határidejét, és felhatalmazza a kabinetet, hogy kijelölje az alapítói jogok gyakorlására jogosult személyt.

A Ház ezzel párhuzamosan - ugyanezen kormánypárti képviselők kezdeményezésére - elfogadta a Habsburg Ottó Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amely így az első kabinet által létrehozott köztestület lett.

Az erről szóló jogszabály alapján az alapítvány feladata Habsburg Ottó szellemi örökségének méltó módon történő kezelése, valamint hagyatéka történelmi jelentőségű részének egységes gyűjteménybe rendezése lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×