INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Belendült a lakáspiac

Infostart / InfoRádió
A tavalyi trendforduló után idén tovább élénkülhet a magyarországi lakáspiac - áll a Magyar Nemzeti Bank első Lakáspiaci jelentésében. Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: mind a makrogazdasági környezet, mind pedig a kormányzati ösztönzők segítik a lakáspiaci élénkülést idén.

Mindenképpen fordulópontot látni a lakáspiacban, ami már tavaly elkezdődött, ezzel párhuzamosan pedig bővül a lakáshitelezés is. Ugyanakkor ebben az élénkülésben látszik egyfajta szegmentáltság. Egyrészt a használt lakások felé irányul a kereslet, amiben szerepet játszik, hogy nagyon alacsony a kínálat, de alacsony az építkezések száma is. Másrészt területi alapon is tisztán látható a szegmentáltság: elsősorban a budapesti és az agglomerációs, valamint a soproni és a Győr környéki piac élénkült – ismertette a jegybank lakáspiaci felmérésének eredményeit az MNB ügyvezető igazgatója.

Virág Benedek beszámolt arról, hogy 2015 folyamán az új lakáshitelek volumene mintegy 50 százalékkal bővült, tehát e téren jelentős élénkülés tapasztalható. Ezzel együtt összességében a lakáspiaci hitelállomány továbbra is zsugorodik, 4,6 százalékkal a 2015-ös év folyamán. Ennek az az oka, hogy a válság előtt felvett túlzott hitelkiáramlás hatására olyan az állomány, amelynek az amortizációja – tehát a visszafizetések, a tőketörlesztések - meghaladja az új kihelyezéseket.

Összességében 2015-ben több mint tíz százalékkal emelkedtek a lakásárak. Ám a lakásárakban is megmutatkozik a szegmentáltság, elsősorban a budapesti és a nyugat-magyarországi régióban – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Ami pedig a jövőt illeti: minden tényező a további élénkülés irányába hat.

Keresleti oldalon nagyon élénk lakástámogatási program kezdődött. A családi otthonteremtési kedvezmények mellett az áfa-csökkentés is serkentő hatású, de ezt segíti az alacsony kamatkörnyezet is, ami kedvez a hitelfelvételnek és ezáltal a lakásvásárlásnak is. Emellett élénkítőek a kedvező makrogazdasági folyamatok is, amik a lakosság számára a foglalkoztatottságban és a reáljövedelmek növekedésében érhetőek tetten – mondta Virág Benedek.

Kapcsolódó hang

Belendült a lakáspiac
 


A címlapról ajánljuk