eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra ellenséges kivásárlástól tart

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre attól tart, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt. A pécsi önkormányzat ugyanakkor állítja: szándéka, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A zrt. és a fő tulajdonos az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arról ír, hogy tudomásuk szerint egy nem porcelán- és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cégcsoport továbbra is arra törekszik, hogy megszerezze a porcelánmanufaktúrát. Úgy látják, hogy "az ellenséges kivásárlási szándék véghezvitelében a kisebbségi tulajdonos képviselője készségesen segít", és ehhez eszközként használja a porcelánmanufaktúra stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté történt minősíttetését.

Ennek alátámasztására a cég csatolta a kisebbségi tulajdonos, a baranyai megyeszékhely vagyonkezelő vállalata tavaly októberben kelt levelét, amelyben a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója a kisebbségi részvénycsomag értékesítési szándékának jelzése mellett arra kérte a porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosát, hogy az ügylet előkészítése érdekében bocsássa rendelkezésükre a társaság mérlegadatait.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a folyamat részeként értékeli azt is, hogy a kormány a csődtörvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a társaságot. A Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban a cég és fő tulajdonosi köre már februárban kifejezte fenntartásait, mivel információi szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a Pécsi Törvényszékhez, és álláspontja szerint ehhez nem is állt fenn jogalap.

Hétfői közleményükben leszögezték, hogy a porcelánmanufaktúra kötelezettségeit határidőre teljesíti, közműcégek felé tartozása nincs, pontosan fizet a Pécs Holding Zrt. részére, és a helyiadó-tartozását is részletfizetési megállapodás alapján törleszti.

A 19 százalékos kisebbségi részesedést birtokló Pécs Holding Zrt. tulajdonosa, a pécsi önkormányzat hétfőn MTI-nek eljuttatott közleményében reagált a manufaktúra felvetésére. Ebben megengedhetetlennek nevezik, hogy a többségi tulajdonos távol akarja tartani Pécs városát attól, hogy megismerje a társaság valós helyzetét. "A gyár többségi tulajdonosainak nem tetszik, hogy a pécsi önkormányzata szeretne belelátni a társaság működésébe, valós pénzügyeibe, mérlegébe" - vélekednek.

Szerintük a gyár többségi tulajdonosainak vagy takargatni-, titkolnivalójuk van, vagy a "többségi tulajdonos kicsinyes bosszút kíván állni", amiért a kormány jogi védelem alá helyezte a társaságot, és azért is, mert "jogosan követelik, hogy a társaság megfizesse tartozásait, az elmaradt közüzemi díjakat, helyi adókat".

Arról nem írtak az önkormányzati közleményben, hogy értékesíteni tervezik a kisebbségi részesedést.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. értékesítési árbevétele 2014-ben 710,8 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye mínusz 27,6 millió forint.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×