INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Krisán: mannaként várják a vállalkozások az uniós támogatásokat

Infostart / InfoRádió
Indokolt a pályázati kiírások felgyorsítása - véli a Kavosz Zrt vezérigazgatója. Krisán László azt mondta: a magyar vállalkozásoknak a legjobban a vissza nem térítendő támogatásokra van szüksége.

"Ez a felpörgetés, felgyorsulás abszolút indokolt, támogatható és szükséges. A kiírandó pályázatokra van egy éves fejlesztési keret, az ÉFK, ami egy évvel korábban meghatározza az adott évre vonatkozó kiírásokat, azok összegszerűségét, és azt, hogy milyen célra kell fordítani. Ebben csúszásban vagyunk, ezt fel kell az év végére gyorsítani" - mondta a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója.

Krisán László hozzátette, az, hogy 2017 közepéig mindent kiírjanak, teljesen reális, normális és javasolt metódus volt.

"Tartalmi tekintetben komoly felvetések vannak, amelyeket nagyon át kell tudni nézni, és ki kell találni, működőképesek-e. Hiszen a hazai vállalkozások mannaként várják ezeket a pénzeket, amelyek közül természetesen a vissza nem térítendő támogatásokat. Ezért nem szabad őket elítélni, és ez a mai konferenciának ez egy fontos üzenete volt. Egy hazai vállalkozó egy hétéves válság után elég leharcolt állapotban van, arra törekszik, hogy minél hamarabb föl tudjon tápászkodni a földről, és neki tudjon vágni a válság utáni időszaknak, egy komolyabb forráslehetőséggel a hóna alatt, új gépekkel, új technológiákkal, hogy egyáltalán túl tudjon élni a piacon" - fogalmazott a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Krisán László jelezte, hogy a vállalkozások nem fölkészültek, de nem is ez a dolguk, nem kell tudniuk "pályázatiul", ehhez szükségesek a közreműködő szervezetek részvétele.

"Másrészt a 2014-20 közötti pénzek jelentős része termelő beruházást támogat, ami egy jó irány, főleg annak a fényében, hogy ha 2020 után tényleg nem lesz vissza nem térítendő támogatás. Arra kell most törekedni, hogy olyan beruházások induljanak el, amik utána is fognak tudni termelni és önálló lábra tudják állítani a gazdasági fejlődést. Ez egy reális dolog. Az viszont kevésbé az, hogy egy vállalkozó képes lesz arra, hogy ezt megugorja a mai tudásával. Főleg azért, mert nincs még elég rendelkezésre álló pénz ma, a kiírt pályázatok tekintetében vannak elmaradások, azokat be kéne tudni valahogy pótolni. Azt szeretném tehát ösztönözni, az jó irány lenne, ha a vállalkozók kapnának olyan segítséget, amitől tudnának közlekedni a kiírt pályázatok között. Ezeket a legszélesebb körben, a leggyorsabban tudnánk hozzájuk eljuttatni, hogy profitálhassanak belőle" - hangsúlyozta a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk