eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szennyvíztisztítási és -hasznosítási kutatási program Nyíregyházán

Az Európai Unió támogatásával szennyvíztisztítási és hasznosítási kutatási programot indított el a Nyíregyházi Főiskola és a Nyírségvíz Zrt. - közölték az intézmény és a cég vezetői az MTI-vel.

Simon László, a főiskola agrártudományi és környezetgazdálkodási tanszékének egyetemi tanára elmondta: a települési szennyvizek innovatív, környezettudatos tisztítása, valamint a keletkező szennyvíziszap környezetbarát elhelyezése címet viselő kutatási projekt megvalósításához 218 millió forint összegű pályázati forrást nyertek.

Balázsy Sándor főiskolai tanár, a program szakmai vezetője arról tájékoztatott, hogy a támogatásból a tudományos háttér feltételrendszerét teremtették meg, illetve a kutatási kísérletsorozat kiadásait finanszírozták.

A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapból baktériumtörzsek megfelelő arányú keverésével olyan komposztot állítanak elő, amely kedvezően segíti a mezőgazdasági növénytermesztést, a talaj környezetkímélő tápanyag-visszapótlását.

A szennyvíziszapot mint nyersanyagot hasznosítják, adalékanyagokat, például szalmát, fa aprítékot, nyesedéket kevernek hozzá, majd komposztálják, biológiai érlelés során stabilizálják, víztelenítik, illetve fertőtlenítik. Az utóérlelés is mikrobiológiai folyamatokkal történik.

Az előállított szennyvíziszap-komposzt olyan bevizsgált, engedélyezett végtermék, amelynek a megállapított kutatási eredmények szerint nagy a nitrogén- és foszfortartalma, részben pótolja a talaj mezo-, illetve mikroelem-készletét, valamint serkenti az abban lévő mikroorganizmusokat. Növeli továbbá a talaj szervesanyag-tartalmát, javítja szerkezetét, vízháztartását, s a drágább műtrágya helyet alkalmazható és szántóföldi kijuttatásához speciális gépekre sincs szükség.

A szántóföldi növénytermesztésben az eddigi kísérletek során 9-14 százalékos, míg az energia-növényeknél 20-41 százalékos hozamnövekedést értek el használatával.

A kutatók a megfelelő baktériumtörzsek alkalmazásával elérték, hogy a szennyvízben lévő gyógyszerhatóanyagok mértékét is csökkenteni, minimalizálni tudják.

Mészáros József, a Nyírségvíz Zrt. ágazatvezetője elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településének 80 százalékában már kiépült a szennyvízhálózat, az európai követelményeknek megfelelő a szennyvíztisztítás, s szennyvíziszap komposztálásával napi 15 tonna szerves anyagot lehet előállítani a mezőgazdasági termelők számára.

Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola rektorhelyettese hangsúlyozta: a kutatási program induló projektnek számít, s azt érdeklődő svéd, román és ukrán egyetemek közreműködésével szeretnék továbbfejleszteni, közkinccsé tenni a kontinensen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×