INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Három területre fókuszál a Budapest által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program

InfoRádió / MTI
Hamarosan bemutatják azt a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, amelyet a magyar kormány támogatásával valósítanak meg, ebben a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik majd - jelentette be Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az MTI-nem adott interjújában pénteken Szabadkán miután megbeszéléseket folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével.

A politikus szerint a vajdasági magyarság az anyaország kiemelt figyelmét kell, hogy élvezze, mert "egy olyan jól szervezett közösségről van szó, amellyel nagyon hatékonyan együtt lehet működni, mert nem fragmentált, hanem van egy hatékony érdekképviselete".

A gazdasági együttműködéstől, egészen pontosan a gazdaságfejlesztési programtól azt remélik, hogy megállítható lesz az elvándorlás, és serkenthető a szülőföldön maradás. "Az a cél, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy olyan gazdasági körülményeket és lehetőségeket teremtsünk, amelyek itthon tartják azokat, akik az elvándorláson gondolkodnak. A magyar kormányzat teljes mellszélességgel támogatja ezt a programot, és nagyon komoly pénzeszközöket fog mozgósítani" - fogalmazott az államtitkár.

A program "előfutáraként" napokon belül megnyílik Szabadkán és Újvidék a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselete, amely azzal a céllal jön létre, hogy a helyi vállalkozásokat összekösse a potenciális magyar partnerekkel, pályázati tanácsadást nyújtson, valamint különböző hitellehetőségekhez juttassa a cégeket. Emellett az Eximbank is rövid időn belül irodát nyit Belgrádban - tette hozzá Magyar Levente, majd úgy folytatta: ezzel a gyakorlatban is elindul a gazdasági együttműködés.

A címlapról ajánljuk