eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tesztelni kellene a dízelmotorok tesztjét is

A német autóklub számos, ma kapható, a legújabb Euro 6-os szabványnak megfelelő dízelautót vizsgált be, és az derült ki, hogy a tesztben résztvevők jelentős része túllépte a szabványban rögzített értéket. Ez azt jelenti, hogy ezek az autók is megbuknának egy, a Volkswagen botrányát kirobbantó teszthez hasonló felmérésen. Szécsényi Gábor, az Autó magazin munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a valós üzemállapotok távol állnak a szabványban előírt és jelenleg alkalmazott próbapados vizsgálati módszerektől.

"Az a fajta mérési ciklus, vizsgálati módszer - amely egyébként egy próbapados, laboratóriumi vizsgálat -, amivel ma az autók emisszióját mérik, nem igazán valósághű. Ázsiában, Amerikában és Európában is másként mérnek. A német irányvonal jónak tartana egy, a valóságos körülményekhez jobban igazodó ciklust. Ezzel a módszerrel mértek meg olyan autókat, amelyek a mai európai szabványok szerint mind megfelelnek az európai normáknak. Az derült ki, hogy egy valósághűbb mérés alapján minden autó sokkal többet bocsát ki, mint amennyit a szabványos ciklus alapján engednek, vagy az autógyárak vállalnak" - mondta el a szakújságíró.

"A valóságban a tapasztalatok szerint az üzemállapotok - ahogyan gyorsítunk, fékezünk, araszolunk a dugóban vagy haladunk az autópályán - - távol állnak azoktól a szituációktól, amiket a próbapadon ma szimulálnak, hiszen ott egy görgős padon áll az autó egy mérőlaborban és a terheléseket műterhelésként kapja meg a gépkocsi. Tehát a valós szituációk és a ma használatos mérési szituációk annyira távoliak ma egymástól, hogy ilyen jelentős emissziós eltéréseket adnak" - magyarázta Szécsényi Gábor.

Hozzátette, hogy a fogyasztásmérések egyébként ugyanilyen valóságtól elrugaszkodottak, vagy kevéssé a valós forgalmi körülményekhez igazodók. Ebből adódik a tesztfogyasztás és a gyári fogyasztás közötti eltérés.

Az Autó magazin munkatársának meglátása szerint az Európai Unióban most politikai szempontból is felgyorsul az a törekvés, hogy valósághűbbé kell tenni a mérési ciklust. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×