INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Esett a kőolaj világpiaci ára

InfoRádió / MTI
Esett a kőolaj világpiaci ára hétfőn a dollár erősödése és a kínálat bővülése miatt.

Közép-európai idő szerint délután négy óra körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 49,11 dollárba került, 65 centtel, 1,31 százalékkal esett az ár. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 40 centtel, 2,23 százalékkal, 61,19 dollárra csökkent az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A dollár árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben 11 éves csúcspontra emelkedett, mivel csökkent a kereslet a kínai jüan és a feltörekvő ázsiai országok devizái iránt annak nyomán, hogy a kínai jegybank szombaton kamatokat csökkentett.

Az amúgy is a túlkínálattal küzdő olajpiacon további árcsökkenést eredményezett, hogy a korábbi fennakadások után emelkedett - napi 400 ezer hordóval - a kitermelés Líbiában, ráadásul az iraki nyersolajexport is magas szinten áll.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter hétfőn jelezte, hogy Irán még a héten elfogadhatja a vitatott atomprogramjáról szóló megállapodást, ha feloldják az országot sújtó nyugati szankciókat. A büntetőintézkedések eltörlése nagy lökést adhatna az iráni olajiparnak, elemzők szerint Irán akár napi egymillió hordóval is növelni tudná exportját. Februárban Irán napi 2,8 millió hordó olajat termelt ki naponta.

A címlapról ajánljuk