eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Esett a kőolaj világpiaci ára

Esett a kőolaj világpiaci ára hétfőn a dollár erősödése és a kínálat bővülése miatt.

Közép-európai idő szerint délután négy óra körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 49,11 dollárba került, 65 centtel, 1,31 százalékkal esett az ár. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 40 centtel, 2,23 százalékkal, 61,19 dollárra csökkent az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A dollár árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben 11 éves csúcspontra emelkedett, mivel csökkent a kereslet a kínai jüan és a feltörekvő ázsiai országok devizái iránt annak nyomán, hogy a kínai jegybank szombaton kamatokat csökkentett.

Az amúgy is a túlkínálattal küzdő olajpiacon további árcsökkenést eredményezett, hogy a korábbi fennakadások után emelkedett - napi 400 ezer hordóval - a kitermelés Líbiában, ráadásul az iraki nyersolajexport is magas szinten áll.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter hétfőn jelezte, hogy Irán még a héten elfogadhatja a vitatott atomprogramjáról szóló megállapodást, ha feloldják az országot sújtó nyugati szankciókat. A büntetőintézkedések eltörlése nagy lökést adhatna az iráni olajiparnak, elemzők szerint Irán akár napi egymillió hordóval is növelni tudná exportját. Februárban Irán napi 2,8 millió hordó olajat termelt ki naponta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×