INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Több mint 1200 milliárd forint jut vidékfejlesztésre 2020-ig

InfoRádió / MTI
Több mint 4 milliárd euró, vagyis mintegy 1200 milliárd forint forrás áll rendelkezésre Magyarországon vidékfejlesztésre az unió mostani költségvetési periódusában 2020-ig - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Fiatal Gazda Konferencián.

Kis Miklós Zsolt, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) fórumán jelezte: a vidékfejlesztési források elosztása ezentúl már nem a korábbi merev célok (tengelyek) mentén, hanem rugalmas prioritások figyelembevételével történik.

Elsőbbséget élvez majd a tudásátadás és az innováció; a versenyképesség és a gazdasági életképesség fokozása; az élelmiszerlánc szervezése és a kockázatkezelés; az ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése, javítása; az erőforrás-hatékonyság biztosításának előmozdítása, valamint a társadalmi befogatás segítése (a szegénység csökkentése és a gazdaság fejlesztése a vidéki térségekben).

Az államtitkár különösen fontosnak mondta a versenyképesség fokozását minden mezőgazdasági termelési típusban. Kiemelt feladatnak nevezte továbbá a mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítását, megőrzését és javítását.

Az államtitkár jelezte: a gazdálkodók számára a jövőben az eljárásrend sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz, egyszerűbb támogatás-típusokat vezetnek be, valamint egyszerűsítik a pályázatok elbírálását. Leszögezte: a Vidékfejlesztési Program középpontjában a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lesznek.

A fiatal gazdák támogatásáról elmondta, hogy az előző költségvetési időszakban mintegy 60 milliárd forintot ítéltek meg számukra. Megjegyezte: 2007-ben ugyanakkor csak 8 milliárd forintot terveztek erre a célra a teljes előző ciklusra.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a jelenlegi ciklusban 2020-ig az új (induló) mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására 122 millió euró, míg a fiatal gazdák beruházásainak támogatására csaknem 130 millió euró, - 300 forint körüli euróárfolyammal számolva 76-78 milliárd forint - áll rendelkezésre.

Szólt arról, hogy a Vidékfejlesztési Program megalkotásakor már szükségesnek tartották egy fiatal gazda tematikus alprogram létrehozását. Emellett úgy vélték, hogy a fiatal gazdálkodók számára nem elégséges kizárólag a speciális tőketámogatás - a 40 ezer eurós egyszeri pénzügyi segítség, hanem célszerű beruházási lehetőségeket is kínálni.

A címlapról ajánljuk