eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

Ukrajna: Biden elítélte a szakadárok offenzíváját

Élesen elítélte az oroszbarát szakadárok kelet-ukrajnai offenzíváját az amerikai alelnök.

Joe Biden telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, valamint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel péntek este.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden határozottan elítélte felkelők debalcevei offenzíváját - amelyet szerinte Ukrajnában tevékenykedő orosz csapatok közvetlenül támogattak - és egyetértett az ukrán vezetőkkel abban, Oroszország tovább nem rejtőzhet azon "hamis állítás" mögé, hogy a szakadárok egyedül cselekszenek.

Biden az ukrán vezetőkkel megvitatta, hogy miként lehetne a leghatékonyabban ellenőrizni a kelet-ukrajnai tűzszünet megvalósulását, valamint a nehézfegyverek kivonását a térségből. Mindezt a minszki megállapodások irányozzák elő.

A megállapodásokban foglaltak ellenére az elmúlt napokban Kelet-Ukrajna több városában kiújultak a harcok, az oroszbarát szakadárok elsősorban Debalceve város elfoglalására indítottak offenzívát. Katonai szakértők ezzel egy időben arról számoltak be, hogy több konvojban érkeztek újabb orosz katonai alakulatok, harceszközök és szállítmányok a szakadárok által ellenőrzött területekre.

Az amerikai alelnök a telefonbeszélgetés során azt hangoztatta, hogy orosz csapatok közvetlen támogatást nyújtanak a szakadárok offenzívájához, ami a békemegállapodások durva megsértését jelenti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×