eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György

Nem esett hasra Európa a görög ajánlattól

Alig kérte meg csütörtökön hivatalosan az athéni kormány a február 28-án lejáró görög támogatási program hat hónappal történő meghosszabbítását, az európai partnerek Németországgal kevesellték és ezért elutasították az ajánlatot. Az Eurócsoport pénzügyminiszterei pénteken délután ülnek újra tárgyalóasztalhoz, hogy a görög kérésről tárgyaljanak.

Az athéni kormány csütörtökön az Eurócsoport elnökének, Jeroen Dijsselbloemnak írt levelében hivatalosan is kérte a február 28-án lejáró görög támogatási program hat hónappal történő meghosszabbítását. A meghosszabbítás kezdeményezése száznyolcvan fokos fordulatot jelent a szélsőbaloldali Sziríza párt által dominált új görög kormány hozzáállásában, amely az eddigi egyeztetéseken kategorikusan elutasította, hogy bármilyen folyamatosságot is vállaljon az általa minden baj eredőjének tekintett kiigazítási programmal.

A Janisz Varufakisz pénzügyminiszter által aláírt levél értelmében "a görög hatóságok a pénzügyi támogatási megállapodás (angolul Master Financial Assistance Facility Agreement - MFAFA) hat hónappal történő meghosszabbítását kérik, amely időszak alatt közösen és a jelenlegi megállapodásban meglévő rugalmasság adta lehetőségek maximális kihasználásával a program sikeres lezárásán és felülvizsgálatán munkálkodunk egyfelől a görög kormány, másfelől pedig az intézmények javaslatai alapján".

A görög dossziét jól ismerők szerint az előző miniszterelnök, Antónisz Szamarasz kormánya is ugyanezt a terminológiát (MFAFA) használta, amikor tavaly decemberben a program két hónapos meghosszabbítását kérte - írja a BruxInfo.

Bár az utóbbi napok meddő üzengetései után először fordult elő, hogy az új athéni vezetés késznek mondta magát a kifutó görög program lezárására-felülvizsgálatára (ami a még bennlévő hitelek átutalásának előfeltétele) és a program meghosszabbítását is elfogadta, mégsem elégítette ki a neki hitelező országokat, amelyek felé Görögország 172 milliárd euróval tartozik.

A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint a görög levél túl sok kérdést megválaszolatlanul hagy és nem felel meg az eurózóna pénzügyminiszterei által támasztott azon elvárásnak, ami a jelenlegi program paramétereinek feltétel nélküli elfogadására vonatkozott. "Athén levele nem egy átfogó megoldási javaslat. Valójában a programban rögzített kötelezettségek teljesítése nélkül szeretne áthidaló hitelhez hozzájutni. A szöveg nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket az Eurócsoport hétfőn támasztott" - fogalmazott Martin Jager, a német pénzügyminisztérium szóvivője.

Később mások is csatlakoztak a németekhez. Alexander Stubb finn miniszterelnök azt twittelte, hogy a görög javaslat nem elégséges. A belga pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig nem úgy tűnik, mintha kezelné az aggodalmakat. A Financial Times pedig csütörtökön interjút közölt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, aki elutasította Athénnek a mentőcsomag feltételeinek könnyítésére irányuló kísérleteit, mondván, hogy azt lehetetlen lenne elmagyarázni a szegényebb Szlovákia társadalmának.

Az FT értesülése szerint Berlin és más partnerek a hosszabbítás kéréséről szóló rész második felét kifogásolták, amiből a támogatási program feltételeinek a módosítására irányuló görög szándékot véltek kiolvasni, mielőtt még a programot lezárnák ("a görög kormány és az intézmények javaslatai alapján").

Egy másik bekezdése a levélnek "kölcsönösen elfogadható pénzügyi és adminisztratív feltételekről való megállapodásról" tesz említést, ugyancsak azt sejtetve, hogy az athéni kormány újratárgyalna bizonyos paramétereket.

Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor nem volt ilyen szőrös szívű Athénnal. Jean-Claude Juncker szóvivője útján pozitív jelzésnek nevezte a görög pénzügyminiszter neki is eljuttatott levelét, ami szerinte "megnyithatja az utat egy ésszerű kompromisszum előtt". "A görög levél részleteit és az abban foglalt feltételeket az Eurócsoport vitatja majd meg. A Bizottság amennyire csak lehet, kész a felek segítségére lenni" - szögezte le Margaritisz Szkínász.

A pénzügyminiszterek péntek délután 3 órakor ülnek össze, hogy a hosszabbítást kérő görög levélről beszéljenek.

"A kormány elküldte levelét az Eurócsoportnak, a hitelmegállapodás hat hónappal történő kiterjesztését kérve. A holnapi ülésen csak két választás lehetséges: a görög kérelem elfogadása vagy elutasítása. A válasz meg fogja mutatni, hogy ki akar megoldást és ki nem" - idézett a Financial Times egy nevének mellőzését kérő görög kormánytisztviselőt.

A kétoldalas levélben a görög kormány felsorolja azokat a célokat, amelyeket a hat hónapos meghosszabbítás alatt el szeretne érni. Ezek között említi meg a munka elkezdését technikai szinten egy esetleges "új konjunktúra és növekedési szerződésről", ami a jelenlegi program helyébe léphet majd. Célként tűzi ki továbbá a megállapodást a hat hónapos kiterjesztés alatt a program végrehajtásának az EU, az EKB és az IMF keretében történő felügyeletéről. Az Eurócsoport 2012 novemberi döntésének hatályba léptetéséről is tárgyalni szeretne a partnerekkel, "további esetleges adósságintézkedéseket és a végrehajtáshoz nyújtandó támogatást illetően a meghosszabbított megállapodás befejeződése után és a szerződés folytatásának részeként".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×