eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nőttek a devizatartalékok

Két hónap csökkenés után augusztusban 309 millió euróval nőttek az ország devizatartalékai, elérték a 35,534 milliárd eurót - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt legfrissebb adataiból.

A nemzetközi tartalékok szintje 1,752 milliárd euróval felülmúlta a múlt év végit, úgy, hogy márciusban a szint 2,409 milliárd euróval nőtt a 3 milliárdos dollárkötvény kibocsátás következtében.

Augusztusban nem volt devizakötvény lejárat, ellentétben júliussal, amikor egy egymilliárd euró értékű, ötéves futamidejű devizakötvény visszafizetése vált esedékessé és a tartalékok 855 millió euróval csökkentek. Júniusban a 193 millió euróval csappantak meg a tartalékok.

Ebben az évben május végén volt a legmagasabb a devizatartalékok szintje, 36,273 milliárd eurót ért el, de 2011 végén 37,774 milliárd is volt, sőt 2011 szeptemberében 38,768 milliárdon is állt.

Április végén bejelentette azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 46,834 milliárdot tettek ki a múlt hónap végén az egy hónappal korábbi 47,181 milliárd és a múlt év végi 46,508 milliárd dollár után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×