INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Bajnai a Mol álláspontját tükröző dokumentumot adott át 2010-ben a horvát miniszterelnöknek

InfoRádió / MTI
A Moltól kapott összefoglalót adta át Bajnai Gordon 2010-ben miniszterelnökként Jadranka Kosor akkori horvát kormányfőnek. Az Együtt-PM szövetség vezetője erről az MTI kérdésére nyilatkozott csütörtökön, és egyben cáfolta a horvát napilapban megjelenteket, hangsúlyozva: a horvát sajtó teljesen félreértelmezte a történteket.

A Vecernji list című horvát lap szerdán azt írta: Bajnai 2010-ben kormányfőként olyan dokumentumokat adott át a horvát miniszterelnöknek, amelyekből kiderül, hogy a Mol Nyrt. és az OTP pénzügyi hitelt biztosított a Podravka élelmiszeripari cégnek saját részvényei vásárlásához.

A dokumentumokból - amelyeket a Jutarnij list szerint a magyar titkosszolgálat készíthetett - kiderül: a Mol 34 millió euró összegű hitelre vállalt kezességet az OTP-nél, a Podravka menedzserei és az akkori horvát miniszterelnök-helyettes, Damir Polancec számára a részvényvásárláshoz - írta a lap.

A Vecernji list szerint az ügyészség a Bajnai által átadott dokumentumok alapján kiderítette, hogy amíg Polancec a horvát kormány nevében a Mollal tárgyalt az INA irányítási jogairól, ezzel egy időben zajlottak azok a hiteltárgyalások is, amelyeket az OTP folytatott a Podravka menedzsereivel. A Podravka 2011-ben megegyezett az OTP-vel és visszafizette a hitelt. Az OTP és a Mol, mint kezes nem szenvedtek el pénzügyi veszteséget, míg a Podravka vesztesége 400 millió kunára becsülhető - olvasható a cikkben.

Bajnai Gordon a történteket felidézve az MTI-nek elmondta: mielőtt 2010-ben találkozott horvát kollégájával, tájékoztatást kért a Moltól a Podravka-ügyről, mivel azzal a horvát sajtó foglalkozni kezdett, és az ügy diplomáciai csatornákon is felmerült.

Az ügyről készült, és a magyar olajipari vállalat álláspontját tükröző háttéranyagot adta át változatlan formában a horvát kormányfőnek - közölte Bajnai Gordon. Az Együtt-PM szövetség vezetője hozzátette: azért juttatta el a horvát miniszterelnöknek a dokumentumot, hogy a horvát kormány pontosan ismerje a Mol álláspontját.

Ezt azzal magyarázta, hogy a Mol stratégiai vállalat, és Magyarország alapvető érdeke, hogy meghatározó szerepe fennmaradjon a régióban.

A dokumentumból pedig az derült ki, hogy az INA megvásárlása előbb történt, mint a Podravka-ügy - folytatta Bajnai Gordon.

Elmondása szerint a papíron azért szerepelt, hogy szigorúan bizalmas, mert üzleti információkat tartalmazott, és a Mol a szokásokkal egyezően így címezte, de a dokumentumnak semmi köze sem volt a titkosszolgálatokhoz.

"Teljes félreértésben van a horvát sajtó, de ami aggasztóbb, lehet, hogy nemcsak a sajtó, hanem a horvát ügyészség is" - jelentette ki Bajnai Gordon.

A címlapról ajánljuk