INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Pravda: 30 százalékos lehet a kamatplafon Szlovákiában

InfoRádió / MTI
Szlovákiában 30 százalékos lehet a fogyasztói hitelek éves kamatplafonja, az ennél magasabb kamatok uzsorának minősülhetnek - számolt be a pozsonyi Pravda a szlovák parlament által kedden elfogadott uzsoraellenes szabályozások kapcsán szerdán.

A pozsonyi törvényhozás a polgári törvénykönyv módosításával az uzsora fogalmát bevezető, az uzsorakamatok szedését tiltó, illetve a végrehajtási eljárásokat szigorító szabályozásokat hagyott jóvá kedden.

A polgári törvénykönyv módosítása szerint uzsorának s így érvénytelennek számít az olyan (hitel) szerződés, amelyben a felek egyike a másik szerződő fél "kiszolgáltatottságával, hiszékenységével, megfontolatlanságával vagy anyagi függőségével" visszaélve olyan mértékű viszontszolgáltatásban (hiteltérítésben) egyezik meg, amely nyilvánvaló aránytalanságot mutat az általa nyújtott anyagiak arányával. Azt, hogy a hitelek éves költsége pontosan milyen mértéktől számít uzsorának, kormányrendelet szabályozza majd.

A Pravda szerint a kamattal és egyéb banki illetékekkel együtt számított hitelköltség maximum a fogyasztói hiteleknél, a bankok által nyújtott fogyasztói hitelek átlagos éves kamatlábának (Szlovákiában jelenleg évi 15 százalék) duplája, 30 százalék lesz. A független szlovák lap szerint a lakásvásárlási célra felvett hiteleknél (ahol a banki átlag jelenleg évi 5 százalék körül mozog) a kamatplafon ennél alacsonyabb lesz.

A kedden elfogadott, kormányműhelyből származó, uzsoraellenes szabályozás szükségességét azzal indokolták, hogy Szlovákiában a lakosság mind szélesebb rétegei kerülnek adósságcsapdába a nem banki pénzintézetek által nyújtott fogyasztói hitelek miatt. A kialakult helyzet hátterében a kormány szerint jelentős részben a bankoknál jóval magasabb kamatra kölcsönző, úgynevezett nem banki pénzintézetek állnak, amelyek ügyfelei gyakran csak ezektől a cégektől tudnak hitelhez jutni, mivel olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem teljesítik a banki hitelek odaítélésének feltételeit.

Szlovákiában a lakosság nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása a tavalyi évben csaknem 2,5 milliárd euró volt, a fizetésképtelen adósok ellen pedig több mint egymillió végrehajtási eljárás van folyamatban.

A címlapról ajánljuk