eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Növekedésre számítanak a kereskedők

Az előrejelzések azzal számolnak, hogy lakosság fogyasztásának visszaesése megáll idén, és egyes területeken növekedésnek is indulhat - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György. A GfK Hungária szerint a főszezonnak számító július-augusztusra biztatóak a kilátások.

A GfK Hungária a Retail and Technology-ra hivatkozva azt írta, az év első öt hónapjában 5 százalékkal több hűtő és 10 százalékkal több fagyasztószekrényt vettek az emberek, mint 2012 azonos időszakában. A GFK Hungária szerint a főszezonnak számító július-augusztusra biztatóak a kilátások.

Az átlagárak alig változtak: a hűtőszekrények 0,5 százalékkal kerültek többe, a fagyasztók átlagára viszont 1,6 százalékkal csökkent. A vásárlók egyre jobban figyelnek az energiahatékonyságra is - az eladott hűtők háromnegyede A+-os, de az ennél energia-hatékonyabb modellekből is egyre többet vesznek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György az InfoRádiónak azt mondta, az előrejelzések azzal számolnak, hogy lakosság fogyasztásának visszaesése megáll idén, és egyes területeken növekedésnek is indulhat.

A növekedésnek indult háztartási nagygép piac úgy tűnik, 2013 első hónapjaiban pozitív tendenciát követ, hiszen a legtöbb kategóriában folyamatosan bővül az értékesítés az előző év azonos időszakaihoz képest - olvasható a GfK közleményében.

A hűtőszekrények és fagyasztók fő szezonjának számító hónapok - július, augusztus - még épp csak megkezdődtek, ám az előjelek már most biztatók. A kereskedők is erre az időszakra hegyezik ki az akcióikat, illetve csereakciókkal próbálják ösztönözni a vásárlókat - jelzi a kutatócég.

Az elmúlt évek eladási trendjével kapcsolatban kiemelik, hogy míg 2011-ben még egyenletesebben oszlott el a szezon a nyári hónapok között, addig 2012-ben elsősorban a július "mentette meg" a hűtőszezont. Az előző évek tendenciái bár azt mutatják, hogy júliusban csúcsosodik ki leginkább a hűtők értékesítésének trendgörbéje, idén látszólag már tavasszal (április-május körül) megtört a jég és növekedésnek indult az eladás volumene. A fő szezon pedig még ezután következik - teszik hozzá.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×