eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Súlyos konfliktusokat okozhat Magyarországon a vízhiány

Akár már húsz év múlva súlyos konfliktusokhoz vezethet Magyarországon a vízhiány - hívja fel erre a figyelmet az öt regionális vízszolgáltató által indított kampány, melynek célja a fogyasztók tudatosságra nevelése. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta: egy kis odafigyeléssel évente 76 millió köbméter vizet óvhatunk meg.

A víz fontos természeti kincs, és ennek megfelelően kellene vele bánni. A víz egy kicsit háttérbe szorult, évtizedeken keresztül ugyanis az ivóvízrendszerek fejlesztése volt az elsődleges, a szennyvíztisztítók építése nem kapott figyelmet. Ezek miatt szennyeződött valamennyire a környezetünk, amihez az is hozzájárult, hogy korábban a szakma nem volt teljes mértében tudatában annak, hogy a szennyvíz esetében mik azok a határértékek, amelyeket a természetes vízfolyások képesek még tolerálni - mondta el az InfoRádió kérdésére Ritter Gézáa, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója.

A korábban megállapított határértékek kissé talán megengedők voltak - tette hozzá a vezérigazgató. Hozzátette: mára ezek a szabályzók beálltak a szükséges szintre és az is pozitívum, hogy sok szennyvíztelep létesült.

Nagyon fontos lenne, hogy a lakosság tudatosabban gondolkozzon, és pazarlás helyett csökkentse vízfogyasztását. Egy csöpögő csap, amelyet nem javíttatnak meg azonnal, naponta akár 170 liter víz elpocsékolását okozhatja egyetlen háztartásban. Hasonló veszteségeket okoz például a mosogatásnál folyamatosan folyatott víz.

Ebből a szempontból a tudatformálásnak óriási a szerepe, a mostani kampány azt a célt szolgálja, hogy elindítsa a szükséges folyamatokat..

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×