INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kevesebb eva folyt be a költségvetésbe

InfoRádió / MTI
A költségvetésbe tavaly 146,5 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozó vállalkozások, ami a módosított előirányzat 65 százaléka, és 15 százalékkal, közel 26 milliárddal kevesebb a 2011. évinél - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt 2012. évi államháztartási adatokat ismertető részletes pénzforgalmi mérlegben.

A parlament által 2012-re elfogadott eva-bevételi előirányzat 203,5 milliárd forint volt, ezt később a módosítás nyomán 225 milliárdra emelték. Az eva-kulcs tavaly a korábbi 30 helyett 37 százalékra emelkedett, és az eva választhatóságának összeghatára 25 millióról 30 millió forintra nőtt. Ennek nyomán a korábbi 96 ezerről 76 ezerre apadt az eva-körbe tartozó egyéni és társas vállalkozások száma.

A tervezet szerint 2013-ban a tavalyinál alacsonyabb, 123 milliárd forint evabevételt vár a költségvetés, a csökkenés abból adódik, hogy a tárca várakozásai szerint a 6 millió forint alatti éves bevétellel rendelkező evás vállalkozók túlnyomó többsége az idén a kisadózók tételes adóját fogja választani - jelentette ki Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára még tavaly szeptemberben.

A bevételek csökkenése így együtt jár a kisadózók tételes adójából (kata) származó bevételek emelkedésével - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A címlapról ajánljuk