eur:
388.77
usd:
360.8
bux:
68789.59
2024. május 7. kedd Gizella

KSH: csökkent az ipari termelés

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett - jelentette előzetes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első háromnegyedében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Havi összevetésben az augusztusi 2,8 százalékos növekedéshez képest jelentős lassulást jelez a 0,7 százalékos szeptemberi adat, azt követően, hogy júniusban és júliusban rendre 2,3 és 0,9 százalékos csökkenést mutatott az index.

Éves összehasonlításban a szeptemberi visszaesés 2009. novembere óta legmélyebb hanyatlás azt követően, hogy augusztusban 0,8 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól. A tavalyi bázisadat nem magyarázza az ipari kibocsátás gyengülésének jelentős szeptemberi megugrását, hiszen egy évvel korábban az augusztusi 5,2-ről 3,2 százalékra mérséklődött a növekedés üteme.

Az idei első kilenc hónapban negyedszer mutatott csökkenést az éves összevetésű index: márciusban 1,5, áprilisban 2,9 százalékkal gyengült az ipar teljesítménye.

A szeptemberi adat az ipari kibocsátás évkezdettől mért visszaesését is felgyorsította, a kilenc havi 0,8 százalékos csökkenés előtt az első nyolc havi adat még 0,4 százalékos hanyatlást mutatott, ami megegyezett az első félév teljesítményével.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×