eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem változtatott az Európai Bizottság a Magyarországra vonatkozó májusi prognózisán

Nem változtatott az Európai Bizottság a magyar államháztartás idei és jövő évi hiányára vonatkozó májusi prognózisán. A testület az őszi gazdasági előrejelzésében 2012-re 2,5, 2013-ra pedig 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet vár, 2014-re viszont 3,5 százalékra, tehát ismét az uniós referenciaérték fölé emelkedhet a hiány. A Bizottság lefelé korrigálta a gazdasági növekedési kilátásokat is. 2013-ra 0,3 százalékos gazdasági növekedést vár a testület, májusban viszont még 1 százalékos GDP-bővülést tartott valószínűnek Brüsszel.

Továbbra is tarthatónak látja az Európai Bizottság azt a költségvetési pályát, amelyet még májusban valószínűsített a testület - írja a BruxInfo. Brüsszel a szerdán bemutatott őszi gazdasági előrejelzésében is úgy látja, hogy idén 2,5, jövőre pedig 2,9 százalékos GDP-arányos hiánya lehet a magyar államháztartásnak. A Bizottság megjegyzi, hogy a kormány októberben felfelé, 2,7 százalékra korrigálta a hiánycélt, de Brüsszel szerint tartható lehet a 2,5százalék.

Az idei mérlegben még mindig fellelhetők egyszeri hiánycsökkentő tételek, ezek a GDP 0,9 százalékra rúgnak - áll az előrejelzésben. Ezek közé sorolja a testület a rendkívüli válságadókból, a magánnyugdíjpénztári tagdíjak becsatornázásának átgyűrűző hatásaiból, valamint különböző távközlési frekvenciák értékesítéséből származó idei bevételeket.

2013-mal összefüggésben a Bizottság kifejti, az emelkedő hiánycél részben abból fakad, hogy a 2013-ra vonatkozó büdzsé tervezetében legalább a GDP 0,5 százalékával magasabb minisztériumi kiadásokkal számol a kormány, mint ami a 2012-es konvergenciaprogramban szerepelt; a munkavédelmi akciótervben szereplő adócsökkentések a GDP 0,75 százalékát is kitehetik. A Bizottság az előrejelzése készítésekor figyelembe tudta venni az októberben bejelentett két kormányzati megszorítócsomagot is, ennek GDP-arányosan 1,5 százalékos egyenlegjavító hatása lehet.

Jelentősen lefelé korrigálta az Európai Bizottság a jövő évi gazdasági növekedési kilátásokat is. Míg májusban a Bizottság úgy látta, hogy 2013-ban 1 százalékkal nőhet a magyar GDP, a szerdán elfogadott előrejelzés szerint 0,3 százalékos GDP-bővülés várható jövőre. 2014-ben már 1,3 százalékos növekedés várható a Bizottság várakozásai szerint.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×