eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Itt az újabb adófizetési botrány

A Starbuck adóelkerülési ügye után itt az újabb adófizetési botrány: az ikonikus Apple mindössze két százalék adót fizetett az Egyesült Államokon kívül szerzett jövedelme után. A technológiai óriás nincs egyedül: a Facebook és a Google sem töri össze magát, ha adóról van szó.

"Ne csinálj rosszat" - ez a Google egyik jelmondata és mellette az Apple is azok közé a cégek közé tartozott, amelyet nemcsak felhasználóbarátnak, de erkölcsösnek is tartottak eddig.

Bár a néhai Steve Jobs nem arról volt híres, hogy túl sokat jótékonykodott volna, az általa vasakarattal irányított vállalat nem keveredett botrányokba.

Egészen mostanáig. Friss adatok szerint az Apple idén szeptember 29-ig mindössze 2 százalék adót fizetett külföldi bevételei után.

A technológiai vállalat egy írországi leányvállalatán keresztül számolja el európai eladásait - Írországban jóval alacsonyabb a vállalati adó, mint más államokban - mindössze 12 és fél százalék. Nagy-Britanniában ennek kétszeresét, az Egyesült Államokban közel háromszorosát fizetik a vállalatok - ezért is sokkoló a 2 százalékos adat.

Mit jelent mindez számokban kifejezve? Az Apple közel 37 milliárd dolláros profitjából külföldön mindössze 713 millió dollár folyt be az államkasszákba.

A cég a legális lehetőségeket használta ki, de mivel a világ egyik legértékesebb vállalata, és mivel az utóbbi évtizedben tovább nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, az aktivisták szerint etikátlan amit tesz.

Néhány hete a Startbucks adó-minimalizálási gyakorlatáról rántották le a leplet.

Az Apple külföldi adófizetéseiről az amerikai Tőzsdefelügyeletnek benyújtott bevallás 61. oldalán lehet olvasni.

A Guardian elemzése úgy találta, hogy néhány további nagy cég, a Google, az Amazon, a Starbucks és a Facebook az utóbbi négy évben mindössze 30 millió font adót fizetett a brit államkasszának.

Három cég képviselőit be is idézték, hogy hétfőn a Westminsteri parlament egyik bizottsága előtt adjanak számot arról, miért fizetnek a vártnál jóval kevesebb adót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×