eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Átalakítaná a repülési piac szabályait az Európai Unió

Átalakítaná a repülési piac szabályait az Európai Bizottság a tiszta verseny előmozdítása és az európai légitársaságok versenyképességének megőrzése érdekében - közölte csütörtökön a közlekedésért felelős uniós biztos, Siim Kallas Brüsszelben.

A bizottság úgy látja, hogy az európai légiközlekedési szektor lassan fejlődik, az iparág legdinamikusabban fejlődő térségei pedig Európán kívül találhatóak, emiatt az európai légitársaságokon nagy a nyomás, és intenzív versenynek vannak kitéve.

Az uniós biztos szerint az Európai Uniónak tárgyalásokat kell kezdenie azokkal a kulcsfontosságú partnereivel, akik révén ennek "a gyorsan fejlődő piacnak a szereplői új üzleti lehetőségekhez férhetnek hozzá". A biztos közleménye szerint új eszközöket kell kialakítani a tisztességtelen verseny ellen, és olyan jogszabályi környezetet kell teremteni, amely kedvez a beruházásoknak.

"Stratégiailag fontos, hogy Európa vezető légiközlekedési ágazatot tartson fenn (...), a jelenlegi rendszerek azonban már nem felelnek meg a kihívásoknak. Ezen változtatnunk kell. Ha nem akar lemaradni, Európának reagálnia kell a nemzetközi légiközlekedési piac gyökeres változásaira" - jelentette ki Siim Kallas csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ennek érdekében a közlekedésért felelős biztos szerint új megállapodásokat kell kötni "a fontos és feltörekvő partnerekkel", példaként Kínát, Oroszországot, a Perzsa-öböl menti országokat, Japánt, Indiát és Délkelet-Ázsia államait emelte ki. Emellett 2015-ig az EU-val szomszédos országokkal is uniós szintű légiközlekedési megállapodások megkötését javasolta.

Siim Kallas szerint ezek a megállapodások évente 12 milliárd euró többletbevételt jelenthetnek az európai gazdaságnak.

A tisztességes verseny előmozdítása érdekében az Európai Bizottság új, a mostaninál hatékonyabb jogi eszközök, irányelvek, rendeletek kidolgozását tartja szükségesnek "az európai érdekeknek a tisztességtelen gyakorlatok elleni védelme érdekében", mert úgy találja, hogy a jelenlegi szabályozás ebből a szempontból nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Emellett a tiszta versenyt garantáló záradékokkal egészítené ki a már meglévő kétoldalú légiközlekedési megállapodásokat.

Az iparági beruházások előmozdítása érdekében Siim Kallas a légügyi szektor liberalizációját, az "archaikus" tulajdonjogi és ellenőrzési korlátozások feloldását is szükségesnek tartja, mert ezek szerinte jelentős új tőkeforrásoktól fosztják meg a légitársaságokat.

A légiközlekedési szektor több mint ötmillió embernek ad munkát Európában, és 365 milliárd euróval járul hozzá Európa hazai össztermékéhez, ami az uniós GDP 2,4 százaléka. Az Európai Bizottság közleményében megállapítja, hogy a légközlekedés "alapvető jelentőségű a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás, az idegenforgalom, a személyes kapcsolatok, valamint az unió regionális és szociális kohéziója szempontjából".

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×