eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ki mennyit keres a nagybankok vezetői közül?

A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan a nyereség minden egymilliárd dollárja után 1,21 millió dollárt fizet vezérigazgatójának, Jamie Dimonnak. A világ legnagyobb nyereséggel működő bankjánál, a kínai ICBC-nél ez az összeg csak 9400 dollár - írja a Bloomberg.

A kínai ICBC vezérigazgatója, Csiang Csian-csing 1,96 millió jüant, vagyis közel 308 ezer dollárt keresett 2011-ben, aminek a 30 százalékát csak idén, jövőre és 2014-ben fizetik ki neki a bank teljesítményétől függően.

Az amerikai JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon ugyanakkor 23 millió dollárt keresett tavaly (munkabérrel, bónuszokkal, részvényopciókkal együtt), ezzel a legjobban fizetett bankár volt a Bloomberg által számba vett 50 vezérigazgató közül.

A kínai bank vezérigazgatója tehát töredékét keresi amerikai kollégájának, a bankok teljesítménye azonban éppen fordított: a kínai ICBC a héten az elemzői várakozások szerint 5,44 milliárd dollárnak megfelelő második negyedéves nyereségről fog beszámolni, a JP Morgan második negyedéves nyeresége azonban a tavalyihoz képest kilenc százalékkal 4,96 milliárd dollárra csökkent.

A banki fizetések nem tudtak lépést tartani az utóbbi időben a bankok teljesítményével Kínában. A banki vezetőket a pekingi kormány nevezi ki, és problémáik is más jellegűek, mint az amerikaiaké: míg Amerikában a komplex derivatív termékek és a szabályozói kihívások, Kínában a helyi kormányzati és ingatlanfejlesztői hitelek minősége okozza nekik a legtöbb fejfájást.

A kínai bankvezérek javadalmazási rendszere sokkal kevésbé díjazza a túlzott kockázatvállalást, és a tőzsdére bevezetett bankok esetében sem igazán veszik figyelembe a részvényesi szempontokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×