eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Messzinek érezzük még a válság végét

Világszerte úgy érzik az emberek, hogy még messze van a gazdasági válság vége - derült ki az Ipsos 24 országban, 20 ezer fő megkérdezésével végzett kutatásából. Magyarországon négy százalék között mozog azoknak az aránya, akik kedvező véleménnyel vannak a gazdaság teljesítményéről - mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója.

A magyarok négy százaléka tartotta jónak a gazdaság helyzetét júniusban, míg a nemzetközi átlag 37 százalék - derül ki az Ipsos piackutató legújabb, 24 országra kiterjedő felméréséből.

A magyarok induló értéke 2009 áprilisában alacsony volt, akkor két százalék tartotta az ország gazdaságát rendben lévőnek. 2010-re javult a közvélekedés, a lakosság átlagosan nyolc százaléka minősítette kedvezőnek a magyar gazdaságot.

Tavaly az átlagérték ennél alacsonyabb lett, négy százalék, és az idén júniusban is a megkérdezettek ugyanennyi százaléka vélekedett így.

A júniusi eredményekből kiderül, hogy a vizsgált 24 országból csak a spanyolok és az olaszok látják rosszabbnak a gazdasági helyzetet a magyaroknál: mindkét ország megkérdezetteinek három százaléka ítéli meg kedvezően országa gazdasági helyzetét.

Az elmúlt negyed évre tekintve hajszálnyi negatív változást regisztrált az Ipsos: márciusban a nemzetközi közvélemény 39, áprilisban 38, május és júniusban 37 százaléka értékelte jónak a gazdasági helyzetet. Kifejezetten sokat romlott az indiaiak gazdasági közérzete (79 százalékról 60 százalékra esett a pozitívan vélekedők aránya), az argentinoké (51-ről 34 százalékra), valamint a kínaiaké (71-ről 60 százalékra).

Az Ipsos emlékeztet arra, hogy a pénzügyi válságot megelőzően a jelenleginél sokkal többen, 58 százaléknyian értékelték pozitívan a nemzetgazdaságukat. 2007 és 2009 közepe között a világ lakosságának gazdasági hangulata folyamatosan romlott, az ezt követő hónapokban valamelyest javult, majd 2010 elejétől kezdve lényegében stagnál ez a mutató.

Az elmúlt két és fél évben a gazdasági helyzettel elégedettek aránya egy szűk tartományon belül mozgott, 38 és 41 százalék között alakult.

Még nincs vége a válságnak

A világ lakosságának érzékelése szerint még nincs vége a pénzügyi válságnak, a kormányok élénkítő és megszorító intézkedései ellenére a nemzetgazdaságok sokasága továbbra is nehéz helyzetben van. A közgazdasági elméletek a válságok folyamatát, az abból való kilábalást az ABC valamely betűjének formájával írják le: lehet V vagy U, esetleg W. Ma már nagyon valószínű, hogy az értelmezések közé az L betű is bekerül - hívja fel a figyelmet az Ipsos, hangsúlyozva, hogy a világ lakossága nem érzékeli a kilábalást.

Bár most is negatív a nemzetközi közvélemény gazdasági közhangulata, de nem ez a mélypont, hiszen 2009 áprilisában átlagosan mindössze 29 százalék minősítette kedvezően országát ebben a vonatkozásban. Az Ipsos szerint ugyanakkor nem igazán ad okot optimizmusra, hogy a jelenlegi közérzet nemcsak a válság előtti időszaknál rosszabb, hanem a válságkorszak csúcsidőszakának számító 2010 októberénél is. Akkor ugyanis 42 százalék formált pozitív véleményt országa teljesítményéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×